DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308

2021. március 28. 19:56 - fabiane

A börzsönyi turistaházak története

kisi2.jpg

Kisinóci turistaház 1932-ben, 3 évvel a felépülése után (Fortepan/Schermann Ákos)

Eladóvá vált a Kisinóci és a Törökmezei Turistaház is. Vajon mikor és kik építették ezeket? Mi volt az átfogó cél a börzsönyi turizmussal kapcsolatban?

Az első börzsönyi turistaházat, a Kisinócit, a Természetimádók Társasága épitette meg 1929-ben. Az 1873-ban megalakult Magyar Kárpát-egyesület nyomdokain jártak, akik főként a Tátrát térképezték föl, és látták el szálláshelyekkel.

ki.jpg

 (Turistaság és Alpinizmus, 1930)

kosp_1.jpg

Kóspallag, a turistaház mögötti terület - 1935 (Fortepan/Révay József)

turistaklapja_1931_pages138-138.jpg

(Turisták lapja, 1931)

Mint azt korábbi posztunkban megírtuk, a Dél-Börzsöny hosszú ideig teljesen elzárt volt a turisták elől. A Magyar Turista Szövetség 1932-ben a koronauradalomtól 10 évre bérbe vette a Börzsöny Hegyestető - Szt. Mihály-hegy - Zebegény - Nagymaros közti területet, hogy megnyissa azt a kirándulók előtt, és átadta az Encián Turisták 1914 egyesület részére egy turista mintaterület kialakítása céljából. A koronauradalom a mintaterület létrehozása után is csak az MTSz igazolvánnyal rendelkezők részére engedélyezte a jelzett utakon a közlekedést.

 

csov_2.jpg

kisv.jpg

Ekkor festették fel az első turistaútjeleket is, és idővel egyre nagyobb számú kiránduló érkezett ide a Börzsönyt meghódítani. 

Turistaszempontból óriási jelentősége volna annak, ha a Börzsöny hegység szívébe vezető számos iparvasút személyforgalom lebonyolításával foglalkozna..., s csak remélhetjük, hogy ha az illetékes körök a belső idegenforgalom nemzetgazdasági fontosságát felismerik, úgy a viszonyok meg fognak változni.

Börzsöny útikalauz (1931)

Ekkor már a főváros is beszállt az építkezésbe...

magyarorszag_1936_08_pages184-184.jpg

(Magyarország, 1936)


nhh.jpg

 A Nagy-Hideg-hegyi Turistaház építkezése

turistaklapja_1935_pages293-293.jpg

 

Ugyanekkor hozták létre a Törökmezei Turistaházat is.


tm.jpg

Törökmezei turistaház

tor.jpg

kit.jpg

A zsidótörvény meghoztala után a Magyar Kárpát Szövetség kitiltotta őket a turistaházból...

A háború után újra látogatni kezdték az erdőt a turisták, és újabb menedékházak is létesültek:

mk_5.jpg

magas.jpg

 A Magas-Tax-i Turistaház megnyitása - 1962

A Forte-gyári dolgozóké az érdem: több száz óra társadalmi munkát vállaltak a Királyrét—Hideghegy között épült 33 férőhelyes turistaház létesítésénél. Vizet, villanyt szereltek, kőművesmunkát, festést, üvegezést vállaltak munkaidőn túl. Ezért a tulajdonos Vegyipari Dolgozók Szakszervezete a vasárnapi jól sikerült avatóünnepség után a turistaházat a Forte természetbarát szakosztályának adta kezelésbe.

kis.jpg

(Kóspallag - háttérben a Kisinóci Turistaház, 1963)

A turistaházak népszerűsége a rendszerváltás után kezdett csökkenni, és a péztelenség sok esetben állagromlást is eredményezett. A Törökmezei Turistaház mellé kalandparkot is létesítettek, de úgy látszik, így sem vált kifizetődővé a működtetés. Várjuk feltámadásukat, és nagyon reméljük, hogy a továbbiakban is a közt fogják szolgálni!

Kedves Olvasó!

Köszönöm, hogy érdeklődött a Dunakanyar kultúr- és helytörténete iránt!

Küldetésemnek tartom, hogy bemutassam ezt a szívemhez közel álló helyet...

A blogposzt önkéntes munkával jött létre, aminek folytatását itt támogathatja:

Fábián Erika OTP Bank 11773119-15463812 (Adomány megjegyzéssel)

Szeretettel várom sétáimon is: https://seta.dunakanyarkult.hu/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr1716482590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Börzsönyi Síző 2021.04.03. 17:31:13

A témát is részletesen tárgyalja "Lehet-e sízni a Kárpátok alatt" c., Neidenbach Ákossal írt sítörténeti könyvem, valamint több rövidebb írásom, egy részük a sielok.hu -n olvasható.

Figyelmet érdemel, hogy a bemutatott cikkekben mennyire hangsúlyos volt a sísport. Sajnos mára a Börzsöny sísportja jórészt a múlté, és ezért az időjárás csak kisebb mértékben felelős.

Szívesen felveszem a kapcsolatot ezen összeállítás szerző(i)vel.

Jeszenszky Géza

geza@jeszen.hu
DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308
süti beállítások módosítása