DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308

2020. március 10. 21:53 - fabiane

A nagymarosi állomás, ahol a Dunából merték a vizet a gőzmozdonyba...

Dunakanyari vasúti érdekességek I.

nape.jpg

Elkésett vonat (Váczi Közlöny, 1893.12.10.)

"Múlt hétfőn hiába várták a 151-es számú Verőcze felől jövő személyvonatot, mert nem jött. Másfél óra múlva baktatott be lassan s a kalauzok azt adták okul késésüknek, hogy Nagy-Maroson kifogyott a viz a mozdonyból s igy nem volt gőzzük sem, amivel tovább mehettek volna. A munkások tehát csöbröt-vödröt összeszedve lementek a Dunára és onnan szedték a vonatnak szükséges vizet. Végre másfélórai késés után útnak indulhattak, de a nagy hátramaradást már Budapestig nem tudta behozni."

Amíg feltöltötték a gőzmozdonyt, pezsgőt kínáltak az utasoknak... (A nagymarosi pezsgőgyárat Dr. Ludwig Willibald építtette 1860-ban, de csak 1893-ben nyitott meg 12 alkalmazottal. Működésekor a 8 legnagyobb magyar gyártó közé tartozott.)

 nyug1907.jpg 

A nagy utasösszefogás, avagy hogyan lehetett leszállni Nagymaroson, amikor a gyorsvonat csak a felszálló utasok kedvéért állt meg? (Pesti Hírlap, 1905)

"A május elsején életbe lépett nyári menetrend igen kellemetlen meglepetést hozott azoknak a fővárosi uraknak, akik Nagymaroson nyaralnak. Az államvasutak igazgatósága ugyanis úgy rendelkezett, hogy az a gyorsvonat, amely Budapestről délután 6 óra 45 perckor indul, Nagymaroson csakis a fölszálló utasok számára álljon meg. Ennek a természetes következménye tehát az lett volna, hogy azok az urak, akiknek Budapesten vagyon dolguk és akik nagymarosi nyaralóhelyükre este mennek ki, ezt a gyorsvonatot nem használhatják. Mikor ezt a menetrendet megállapították és az érvénybe lépett, a nyaralók mindent elkövettek, hogy módosittassék és engedtessék meg, hogy arról Nagymaroson leszállani is lehessen. De hát hiába esdekeltek, a vasút nem engedett, így történt azután, hogy a Nagymaroson nyaralók furfanghoz folyamodtak és a m. kir. államvasutakat alaposan lefőzték, aminek a következménye az, hogy a Budapestről az említett gyorsvonattal indulók annak rendje és módja szerint leszállanák Nagymaroson. Ez a törekvésük sikerült is, mert most állandóan akad olyan utas, aki a gyorsvonatot fölszállás céljából megállítja. Azok ugyanis, akiknek vasúti bérletjegyük van, s akiknek ily módon az utazás újabb költségükbe nem kerül, összebeszéltek és megállapodtak a tekintetben, hogy ki melyik napon állítja meg a gyorsvonatot. Ez a kijelölt ur azután felül a gyorsvonatra, amellyel Párkánynánáig megy, ahonnan a legközelebbi gyorssal visszatér. Miután pedig minden este van megbízható soros, hát a gyorsvonat minden este megáll Nagymaroson s igy azok, akik Budapestről ezzel a vonattal indulnak a szabályok értelmében le is szállhatnak. A nagymarosiak persze jókat mulatnak az államvasutak kijátszásán s még közönség is összegyűlik, hogy a gyorsvonat megállításában és az utasok leszállásában gyönyörködjék. A vasút pedig nem tehet ellenük semmit és tűrni kénytelen, hogy arról a vonatról, amelyet csak fölszállás céljából állít meg Nagymaroson, akár százával szálljanak le a nyaralók. De azért, ha igy van is, a menetrenden nem javít, mert hát ami rend, az rend. "

naal.jpg

Nagymarosi csendélet a pályaudvaron (Az Ujság, 1908)

"Happerl Vilmos nagymarosi vasúti málházó hat évvel ezelőtt kapusi szolgálatot teljesítve, Fischl Ilonát, a ki Nagymaroson nyaralt, az állomáson súlyosan megsértette. A nevezett egy látogatóját kisérte ki az állomásra. Miután perronjegye nem volt, a kapus »illő« figyelmeztetés után a nőt kituszkolta a perronról, úgy hogy ez az ablakhoz esett. A leány éles szavakkal és arczulütéssel torolta meg a bántalmazást. Az ipolysági törvényszék Fischl Ilonát hatóság ellen való erőszak és becsületsértés vétsége miatt két napi fogházra ítélte. A budapesti tábla ma Devicli biró elnökletével, ifj. Székely Dezső dr. védelme után felmentette Fischl Ilonát, mert cselekedetében a jogos önvédelmet látta. Az ítélet jogerős."

kirvon.jpg


Tisztelegj a király vonatának! (
Népszava, 1910)

"A nagymarosi állomáson szerdán este félhat óra után rémes szerencsétlenség történt. Háromnegyed hat órakor, amikor az udvari vonat kirobogott, érkezeit Budapest felől a bécsi személyvonat, a másik vágányon pedig egy tehervonat döcögött. Egy csendőrtizedes, aki a király fülkéje előtt állott diszőrséget, még szalutálva tisztelgett és hátralépett, amikor a három vonat közé került. E pillanatban szuronyos Waerndl-puskáját elkapta az udvari vonat utolsó kocsija, a csendőr megbotlott, hátra esett és a személyvonat mozdonya átrobogott a fején. Mire a vonat eltünt, fejnélküli hulla feküdt a sineken. Szörnyethalt. Az áldozat neve: Galgóczy György. Most a tavasszal nevezték ki tizedesnek. A nagymarosi csendőrségen nem tartják valószínűnek, hogy az udvari vonat kapta volna el a csendőr puskáját és ez gyilkolta volna halálra."

nagymva_1.jpg

Nagymaros forradalmi éjszakája (Váci Hirlap, 1919)

"Az 1918. évi forradalom idején, október 31-én, a nagymarosi vasútállomás éttermében mulatott egy hangos társaság, mely főképp abban lelte szórakozását, hogy puskával és revolverrel célbalőttek, törtek és zúztak s azé volt a dicsőség, a ki minél nagyobb pusztítást tudott véghezvinni. Javában folyt a duhajkodás, a mikor berobogott a vonat, a melynek utasai jórészben a frontról hazajött katonák voltak. A katonák közül többen a mulatozók közé vegyültek s ezek között volt Morgai József kőművessegéd is, a ki hosszú harctéri szolgálat után akkor érkezett a hazai földre. Ő is a mulatókkal tartott s a mikor már kellő mennyiségű alkoholt fogyasztott, felhivta társait, hogy régi ellenségükön, az állomásfőnökön álljanak bosszút. Csakugyan fegyvert ragadtak a mulatozók s betörtek az állomásfőnök lakásába, irodájába, a hol vandál pusztítást vittek véghez. A hivatalos helyiségben tartózkodott Németh János pénztáros, a kit a fegyveres katonák arra kényszeritettek, hogy adja át a pénztár kulcsát.- A megrettent ember kezdetben szabódott, később aztán kénytelen volt engedni a terrornak, átadta a kassza kulcsát, melyből Morgai József közel hatszáz koronát rabolt el. A pestvidéki ügyészség rablás bűntette címén emelt vádat Morgai ellen s a biróság hat hónapi büntetésre ítélte. Az ítélőtábla hétfőn foglalkozott a nagymarosi vasúti pénztárrablás ügyével. A periratok ismertetése után a védő a bizonyítás kiegészítésére vonatkozólag indítványt tett. Az indítványnak a tábla helyt adott és elrendelte a törvényszéki iratok beszerzését, ezért elnapolta a tárgyalást."

Az őszirózsás forradalom az első világháború elhúzódása miatt elégedetlenkedő katonák és civilek utcai tüntetésekkel, felvonulásokkal és sztrájkokkal kezdődő felkelése volt 1918. október 28. és október 31. között.

 kisfel.jpg

A prágai gyors csak Nagymaroson állt meg, Vácon nem - egy irigykedő beszámolója (Váci Hírlap,1927)

"A közelmúlt napokban átmentem Nagymarosra; nem a nagymarosi nyaralókat kívántam látni, hanem azt óhajtottam saját szemeimmel kitapasztalni, hogy a Budapest felé száguldó prágai gyorsvonatra, mely Nagymarost megállással tiszteli meg, hány utas fog Nagymaroson felszállni; mert hogy az ellenkező irányban száguldó prágai gyorsra Nagymaroson senki nem ül fel, azt már máshonnét tudtam. És láttam saját szemeimmel, hogy az este hét óra 19 perckor Nagymaroson megálló prágai gyorsvonatra Nagymaroson két, mond kettő szál utas szállt fel; ezek egyike szabadjegyes vasutas volt, a másika féljegyes tisztviselő. Az ott levő többi utas megvárta a 7 óra 55 perces személyvonatot és azzal ment Budapest felé. Kérdezem tehát, honnét Nagymarosnak ez a kiváltságos kedvezmény, hogy neki megáll a gyorsvonat, mely Vácnak nem áll meg? Ne értsenek félre tisztelt szomszédaink ; nem az a sérelmes, hogy Nagymaroson megáll; ez ellen mi kifogásunk sem lehet; ha a máv.-nak jó, ám legyen, bár mint állami közüzem e tekintetben is közbirálat alá vehető: de sérelmes az, a mi mondatott, hogy azért nem állhat meg Vácon, mert a közel Nagymaroson már megáll."

vha.jpg

...és nem csak valóságban, de képzeletben is lehet utazni - Győrffy Ákos Hamvast olvasott a pályaudvaron

"Tizenkét évvel ezelőtt olvastam először Hamvast, és azóta is kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan. Pontosan emlékszem, ahogy ott állok a nagymarosi vasútállomás peronján egy májusi délutánon, a vonat kihúz mellettem Zebegény felé, lassan mindenki szétszéled, én meg a korlátnak dőlve olvasom a Babérligetkönyvet. Nem voltam képes hazamenni, előbb el kellett olvasnom a hátralevő ötven oldalt még ott, a vasútállomáson. Néha felpillantottam a könyvből, láttam körben a frissen zöldbe borult hegyoldalakat. Mintha abban a látványban folytatódott volna tovább a könyv. A Hegyes-tető nem különbözött a mondatoktól. Azt olvastam, ami körbevett. Számolatlanul szívtam a cigiket a peronon, hol a hegyekre néztem, hol a könyvbe. Mi az, hogy valaki megírja hatvan évvel korábban, amit én most látok. Azon túl, amit az úgynevezett jó könyvek olvasása közben érez az ember, valami más is volt még, ami tényleg személyesen nekem szólónak tűnt. Ezt nekem írta, nem vitás. Soha előtte nem olvastam könyvet, ami ennyire felkavart volna. A felkavarással együtt ugyanakkor mélységesen meg is nyugtatott. Volt itt valaki, aki arról beszélt, amiről én naphosszat gondolkodtam. Ugyanazt mondta." (2008)
https://litera.hu/magazin/tudositas/hamvas-40.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr7115514410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308
süti beállítások módosítása