DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308

2023. április 02. 16:23 - fabiane

Vízi közlekedés és szállítás a Szentendrei-szigeten

120812739_3323402181030852_5126061278796616824_n.jpg

Szőnyi István: Hajóvontatás a Dunán (1927)

Hogyan keltek át a Dunán és vontatták a hajókat árral felfelé? 

 

 

orsz_nepr_nk_15_1_4_pages17-17.jpg

A falvak kialakulása

A magyar lakosság a hagyomány szerint Szent István idején került a szigetre, feltehetően a Vatha-féle lázadásból megmaradtak telepedhettek ide. A legkorábbi okleveles adatok Orosz /ma Kisoroszi/ falut jelzik 1394-ből, majd Tótfalut 1447-ből. A település szempontjából figyelemre méltó az a jelenség,hogy a lakosság teljes mértékben magyar. Jelentős tényező ez a szigeti kultúra alakulásában, különösen azzá válik akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a sziget közvetlen környékén több idegen nemzetiség /szerb, sváb/ képviselői élnek, melyekkel ha társadalmilag nem is, de gazdaságilag kapcsolatban állottak a szigeti magyarok, A sziget első idegen telepesei Orosz,, majd Kisoroszi falu lakosai is teljesen elmagyarosodtak. E jelenséget szinte kizárólagosan a sziget földrajzi helyzete magyarázza. A zárt földrajzi egységet alkotó sziget, olyan adottságokkal rendelkezik, hogy élelem szempontjából nem szorult behozatalra, képes volt magát saját terményeiből /ha nem is bőségesen/ fenntartani. Átkelőhelynek pedig azért nem alkalmas, mert az árut kétszer is át kellene rakni. A földrajzi zártság megkímélte a szigetet és lakóit a középkor, de mondhatjuk, hogy még az újkor pusztitó háborúitól is. A hadakozó felek elkerülték a szigetet, a hadiutak általában a Duna két partján alakultak ki.A szigetre behatolók ellen ugy védekeztek, hogy vizl jármüveiket elsüllyesztették.E háborúk idején a sziget erőddé alakul, természetes erődítménye az őt körülvevő Duna, mely lehetetlenné teszi, hogy nagyobb csapatok hosszabb előkészületek nélkül a szigetre jussanak. Amennyiben pedig kisebb számú ellenség jött valami vizi járművön, azokat könnyen legyűrték. A török kort követően első tulajdonosa feltehetően az egyház volt, s igy kapta évszázadokon át viselt nevét; Monostori sziget. Később, a XVIII.század elején Eszterházi birtok, s ebben az időben irta Schams Ferenc a sziget szőlészetéről: "Pócsmegyer a Monostori szigeten Eszterházi birtoka. Bora fele vörös, fele fehér. A vörös jobb. Ezeket a borokat legalább három évig kell érlelni. Prést nem használnak, a bort földbevájt pincékben tárolják."
A kapitalizálódás új fejezetet nyit a sziget történetében. A nagy városok s nem kis mértékben a főváros gazdag ipari munkalehetőségeivel elszívják a szigeti falvak lakosságának egyes rétegeit. Szentendre sziget csakúgy, mint Csepel szigete, beletartozik a Budapestet körülölelő érdekszférába, s mig Csepel szigete kikötői és gyártelepei révén az ipari kereskedelem felé orientálódik, addig Szentendre sziget a mezőgazdasági kereskedelem terén fejlődik sokat. Mindez tükröződik a gazdálkodásban és a mindennapi életben,valamint a gazdálkodást kiszolgáló teherhordásban és közlekedésben is. A gazdálkodásban előtérbe kerül a gyümölcsösök telepitése, eper és konyhakerti növények termesztése, valamint ezen termékeknek a főváros piacaira való szállítása.
A Duna azonban nemcsak védelmet biztosított a sziget számára, de igen gyakran veszedelmet is hozott. Az 1900-as évek elejéig állandó veszedelemként jelentkezett az évről évre megújuló kisebb-nagyobb árviz.

278423228_4977544315616622_5992101608484014789_n.jpg

Nádler Róbert: Kisoroszi


A Szentendrei-sziget mind a négy faluja a kisebbik Duna-ág partján helyezkedik el, s a gazdasági és társadalmi érintkezés fő iránya a Duna jobb partjának területei. E települési jellegzetességnek azon kivül, hogy a kisebbik ágon jobbak az átkelési lehetőségek, gazdasági magyarázata is van. A keleti oldalon majdnem mindenütt hasonló termelésű területtel érintkeznek, tehát a keleti oldalra való település semmi különösebb előnyt nem biztosított volna. Ezért a nyugati oldal más termelésű területeivel keresték az érintkezést, kiválasztva a helyzeti energiával rendelkező helyeket, kiköltöztek a természetes vásárvonal szélére, a Duna partjára /vállalva az esetleges árviz nagyobb veszélyeit/, hogy utat és fáradtságot kiméivé minél kényelmesebben cserélhessék ki egymás között terményeiket. Az egymásrautaltság törvényszerűségeinek engedő magatartás elengedhetetlen követelménye a terület egészéhez viszonyított kis méretű, s állandó árvízveszélynek kitett termőterületnek.

278586286_4977540528950334_8958053772987163103_n.jpg

Nádler Róbert: Kisoroszi


A Dunán való átkelést révvel és komppal biztosították. Ilyen átkelőhelyeken a közlekedés meglehetősen élénk volt. 1917-ből származó közlés szerint a "kisoroszi révnél napjában átlag 16 szekér, 79 ember megy át a Dunán". A különösen téli időszakban veszélyes kompközlekedés, valamint az átkelésnek hosszabb időt igénybevevő előkészülőtei és végrehajtása már elég korán felvetette egy állandó átkelőhelyen megépítendő híd gondolatát. 1880-ban megjelent Tahi és Tótfalu között a rév, valamint a komp és a szilárd szerkezetű híd között átmeneti megoldást jelentő un. repülőhíd.

65272143_2247859935251754_5174500650314104832_n_1.jpg

A Duna-ágak méretei nem tették lehetővé, hogy a sziget lakossága saját erejéből szilárd szerkezetű hidat építsen illetve építtessen. Átmeneti megoldást jelentett az 1880-ban Tahi és Tótfalu között /a sziget egyik legforgalmasabb és központi fekvésű átkelőhelyén/ megjelenő repülőhid . Tahi-Tótfalu község csináltatta Apatinban superokkal. Amikor elkészült gőzhajóval vontatták fel a helyére. Az egész szerkezet a Duna közepén levert cölöphöz és vasmacskához volt rögzítve vaslánccal, melyet hét közbeiktatott hordó tartott a víz színén. A repülőhíd tulajdonképpen két egymáshoz erősített, teherszállításra alkalmassá tett, legerendázott és lepadlózott dereglyéből állt, melyek végén timony ormány/ volt. Magas állványon elhelyezett csigaszerkezeten át drótkötél vezetett a rögzítési ponthoz. A kormányok, valamint a csigán szabályozható kötél segítségével a repülőhidat a vízfolyással szöget bezáró helyzetbe lehetett hozni, s így az egész szerkezet úgy állt be,hogy a víiz sodrása mozgásba tudta hozni. A mozgató erő tehát az áramlat volt, mely erejével és a megfelelően beállított kormányra gyakorolt hatásával a repülőhidat ingához hasonló mozgásba hozta, s a megfelelő parthoz tolta. A repülőhíd nem tartozott a legbiztonságosabb átkelő eszközök közé. Meglehetősen imbolygó, s a szél hatására kiszámíthatatlanul mozgó szerkezet volt. Több esetben előfordult, hogy emberek és állatok a repülőhídról a Dunába zuhantak. Ha a parton elengedték a láncot, a víz sodrásától azonnal mozgásba jött. Előnye a kompközlekedéssel szemben többféle. A repülőhidat nem kellett evezővel hajtani. Kezeléséhez egy ember is elég volt. Rövidebb idő alatt tette meg az utat és rögzítettségénél fogva mindig a két part megadott helyén kötött ki. legfőbb előnye mégis az volt, hogy igen nagy mennyiségű terhet lehetett vele egyik partról a másikra szállítani. Az efféle szerkezetek alkalmazása különösen a gyorsáramú keskeny folyókon volt célszerű és eredményes." A szentendrei Duna-ág megfelelt e követelményeknek.

62240506_2247873551917059_1152188839020724224_n_1.jpg

A repülőhíd az átkelést némileg biztonságosabbá tette, de jégzajlás idején továbbra is el volt zárva a sziget a külvilágtól. 1914-ben épült meg dr. Bánhegyi Géza tervei alapján Tahi és Tótfalu között a szilárd szerkezetű vashíd, s igy állandó és szabad közlekedés indulhatott meg a sziget és a környék között. 1917-es adatok szerint a hid napi forgalma: 39 szekér és 445 ember. A hid megépítésével Tótfalu egyre jelentősebb helyet foglal el a sziget életében, s a falu fejlődése is felgyorsul.

haop_2.jpg

Ujváry Ignác: Hajóépítés a Duna-parton

A szállítóhajók többsége magántulajdon volt, vagy kisebb társulásoké, vállalkozó csoportoké. Szerepük elsősorban a fa és kőszállitásban volt jelentős, mely utóbbiban a sziget falvai közül különösen Kisoroszi volt érdekelt. A hajók tulajdonosai nem falusi gazdák voltak,hanem többnyire pesti nagyvállalkozók, akik a pesti Dunapart regulázásához,a dunaföldvári hidépitéshez, Tolna és Fejér megye útjainak kövezéséhez szállították a dunabogdányi követ, Esztergomból és Piszkéről a márvány követ, Süttőről a faragott követ.
Volt olyan vállalkozó, akinek 30-40 hajója volt.
E munkálatokhoz hívták a falubelieket, tudták, hogy ki az,akire lehet számítani kőszállításnál "napszámba" vagy "akkordba". A kőszállító hajókon nem ritkán 10-12 ember is tartózkodott, ők végezték a ki és berakodást, kezelték a lenfákat ereszkedésnél. A hajón aludtak. E célból mindenki vitt magával valamilyen zsákot, azt szalmával kitömték és arra feküdtek. Enyhébb időben a hajó oldalán körben húzódó padra dőltek le pihenni, aludni.A hajó farában fából, deszkákból összetákolt egyszerű építmény állott: a guliba.  Hideg éjszakákon ide húzódtak az emberek. Több esetben kályha is állt a gulibában, tüzelőről, fáról a tulajdonos gondoskodott. Érthető és indokolt volt ez, mert sokszor már februárban megindult a hajózás. Előfordult, hogy mentek januárban is, ha nem állt be a Duna és nagyon sürgős volt a hordás. Éjszaka mindig ébren volt valaki. Viharos, nehéz időben ketten is vigyáztak, őrködtek a hajó járására. Élelmet is vittek a hajón, főztek is, rendszerint valami egyszerű ételt, amit gyorsan el lehetett készíteni. Az egykori hajósok kedvenc ételükként a borban főtt húst emlegették. Asszony csak a legnagyobb hajókon volt, a kormányos felesége. E hajóknak a legkülönbözőbb neveket adták tulajdonosaik: "Kondor", "Rózsa", "Zsuzsa" stb. A hajón a legfontosabb feladatköre a kormányosnak volt. Mindenki alá volt rendelve neki, függetlenül attól, hogy tulajdonosa, társtulajdonosa, bérlője a hajónak vagy csak egyszerűen megbízottja volt a tulajdonosnak. A kormányos feladata más volt ereszkedéskor és más vontatáskor.Általános igény a hajóút minden részletének ismerete. A hajók kormányzása általában kormányevedzőkkel történt, melyet a XIX.század közepén a fartőkéhez épitett kormányrudas deszkalap, a timony váltott fel.Ebből ered a kormányos másik elnevezése: a timonyos. A timony előnye a kormányevedzővel szemben,hogy kormánylapja sokkal nagyobb vízfelületet fogott és kezelése, mechanizmusánál fogva, kevesebb erőt igényelt. A hajósok visszaemlékezéséből azonban kiderül, hogy a timony a fahajózás gyakorlatában nem tudta teljesen kiszorítani a kormányevedzőt. Ereszkedéskor gyakran előfordult, hogy a timonyt leszerelték és helyette a hajó orrába és farába egy-egy hosszú szálfát szereltek fel.E szálfát orradzónak nevezték.

 

baja_hajovontatas1790.jpg

Hajóvontatás Baján, 1760


A
vizfolyással ellentétes irányú mozgás
A
vizfolyással ellentétes irányú haladás biztosítása a partról vontatással történt. A legősibb hagyományokat őrző, partról történő vontatásnak két változata van:
1.
Vontatás emberi erővel; 2. Vontatás állati erővel.
A vízfolyással ellentétes irányú mozgást biztosító vontató egység csak a gőzhajók megjelenése után került a vízre.
A partról történő vontatással kapcsolatban meg kell ismerkednünk a vontatóút fogalmával. Vontatóútnak a folyó vontatásra alkalmas partján végighúzódó, fáktól, bokroktól megtisztított, változó szélességű sávot nevezzük. A jól karbantartott vontatóút elengedhetetlen feltétele az állati erő alkalmazásának. A Duna folyását már a XIII. században gondozott vontatóút kísérte végig. A vont a tó utak gondozását törvények, jogszabályok írták elő a parti birtokosok számára. Amennyiben a birtokosok mezőgazdasági célra igénybe vették, beültették vagy bevetették, a vontatóknak joguk volt a vetésen keresztül haladni és emiatt nem eshetett bántódásuk. A vontatóut a kataszteri térkéneken is szerepelt.A Duna mellett, Szentendre sziget térségében húzódó vontatóut telekkönyvi betétben nem volt nyilvántartva, s külön helyrajzi számmal volt ellátva, mint ingatlanként nem kezelhető terület. Többször előfordult azonban, hogy a Dunakanyar előkelő birtokosai tulajdonjog nélkül kimentek a telekkel a Dunáig, Az első világháború után már nem gondozták a Duna menti vonta tóutat, s a korábbi rendeletek is érvényüket vesztették. Szentendre sziget térségében két fontosabb vontatóut húzódott, melyek közül az egyik a szigeten vezetett:
1. Vontatóut a Duna Szentendre-visegrádi partján;
2. Vontatóut a sziget Vác felőli oldalán. Rövidebb útvonalon, ideiglenesen, gyalogosan vagy kevés számú állattal természetesen bármelyik oldalon lehetett vontatni. A váci ághoz főleg a nagyobb hajók távolsági kereskedelme, a szentendrei ághoz a szigeti falvak Pestre irányuló áruszállítása kapcsolódott.

tf023gf95333.jpg

Hajóvontatás rabokkal a Dunán - rézmetszet, 18. század

Az olcsó, pontosabban az ingyenes munkaerő biztosítását szolgálta az 1777-es helytartótanácsi rendelet, mely a szabadságvesztés büntetés fokozására szolgáló közmunka legsúlyosabb neméül a hajóvontatást jelölte meg, valamint II. József azon rendelete, mely a hajóvontatást a halálbüntetés helyett rendelte el. 1848 előtt a földesúri robotszolgáltatások között szerepel a hajóvontatás. A jobbágyfelszabadítás után az emberi hajóvontatás éltetője az a tény volt, hogy a hajóvontatók napszámbére általában kétszer annyi volt, mint az aratóké. Ha mindezekhez hozzávesszük, hogy a folyók melletti falvak lakosai nemcsak mások, hanem saját maguk számára is végeztek vontatást, akkor érthető az emberi erővel végzett vontatás fennmaradása történelmi közelmúltunkig.

neprajz-lex-2-407.jpg

Gyalogvontatók (a 19. sz. második felének eleje)


1.
A Dunán ladikkal lereszkedő emberek saját maguk vontatták fel ladikjukat. két ágú vontatókötél egyik ágát a ladik orrától 1-2 méterre lévő guzsos bakhoz erősitették, másik ágát pedig a ladik farához. /Mindkét helyen a ladik part felőli oldalán történt a rögzités./ A két ág még a viz fölött egyesült, s úgy volt ki feszitve, "kispannolva", hogy a ladik a vontatás alatt állandóan tartsa párhuzamos irányát a parttal. A már egy ágú vontatókötelet a vontató vállán átvezetve, két kezével megmarkolva melléhez szorította.Ha vállai a kötél vágásától elzsibbadtak, rövidebb ideig derekára csavarta a kötelet.
2.
Nagyobb méretű ladikoknál vagy kisebb dereglyéknél /melyekkel piacozó asszonyok ereszkedtek le a Dunán/ is előfordult, hogy ők maguk vontatták fel a ladikot illetve a dereglyét Portörőíg, ahol már várta őket egy vagy két lóval a falusi vontató. Ez esetben a vontatókötél végéig egy ágú volt. A hajó irányát a kormányos tartotta. Ez a megoldás nem volt általános. Már jártak a Dunán a propeller, s többnyire azok vontatták ki a ladikokat, dereglyéket,kofahajókat Pestről Portörőig. A gyalogos vontatás előnye az volt, hogy az áruk gyors eladása után azonnal indulhattak, /a motorosok megvárták míg több hajó összegyűlt/ és nem kellett fizetni sem a propelleres vontatásért. E ladikok és kisebb dereglyék terhelés nélküli vontatása a Duna e rövid és "forgó" nélküli szakaszán, ha nem is volt könnyű, előnyei miatt vállalták a szigetiek.
3. Az emberi erővel történő vontatás emlékét őrzi egy a priváthajókon alkalmazott eljárás is. Ezen eljárást nagy viznél, a magas vizállású, áradó Dunánál alkalmazták. Ilyenkor ugyanis a parton húzódó vontatóút egyes szakaszait elöntötte a víz, olyannyira,hogy még a nagyobb partmenti fák is vízben álltak. Az ilyen szakaszoknál a megoldás az volt, hogy a priváthajó ladikjával /egy ladikot mindig húzott maga után/ a gyakran 150-200 méter hosszú vontatókötéllel előreeveztek és azt egy erős fa törzsére kötötték. Ezután a hajón lévő emberek a fához rögzített vontatókötélen egyenletes fogásokkal feljebb húzták a hajót. A munka nagyon fáradságos és nehéz volt, de a hajósoknak vállalni kellett, ha haladni akartak.

 

275644445_4888299804541074_6749715026492584323_n_1.jpg

Kernstok Károly: Hajóvontatás a Dunán Nagymarosnál
A szigeti lakosság élénk bekapcsolódása a hajóvontatásba a XIX. század második felére esik. A XIX. század egyre növekvő méretű /úgy a szállítandó anyag, mint a távolság szempontjából/ kereskedelmi forgalmának lebonyolítására azonban már nem volt alkalmas. Nem véletlen, hogy a Duna magyarországi szakaszán megjelenő első gőzhajót tervezője, Bernhard, vontatásra rendezte be. a lóval való vontatást kívánta kiszorítani vele. A sikertelen kísérletek megrendítették a kereskedők bizalmát a gőzhajók iránt s ilyen körülmények között érthető, hogy a gépi vontatás egy ideig nem tudta kiszorítani az állati erő alkalmazását. Hozzájárult ehhez, hogy kisebb távolságok és mennyiségek esetében a gépi vontatás - különösen a gőzhajózás korai szakaszában - túlzott költségekkel járt. Éppen ez tette lehetővé, hogy az állati erővel való vontatás a XIX. század második felében Szentendre sziget térségében, a kőszállítás és a kofahajózás révén újabb lendületet kapott.
fold_es_nepei0356.jpg

A
vontatás folyamata
Felfogadás - vállalkozók, hajósgazdák, hajósok a révészeknek adták le a jelzést a vontatásra. A révészek már tudták, hogy mely gazdáknak kell szólni. Előfordult az is, hogy csak egy cédulát adtak le, melyre fel volt irva: hol, mikor és hány lóval kell jelentkezni .A gazdák nyeregben mentek a megadott helyre. A vontatás hagyománya és folytonossága már kialakította a béreket, s igy nem került sor alkudozásra. A vontatókat egy útra fogadták, megadott célig. A vontatólovak száma függött a hajótest nagyságától, de a vízállástól is. Ha nagyobb távolságra mentek a vontatók, akkor néha kocsit /nem szedték szét, betolták a vízhányóra/, de legtöbbször csak k t kereket
vittek magukkal, s azon jöttek vissza. 
Indulás - Mikor a vontatók ráfogtak a hajóra,kiáltással jeleztek. A hajósok eloldották a tartóköteleket, felhúzták a macskát és megkezdődött a vontatás. Az indulásnál a lovakat nem indították azonnal előre, egy kis ideig jobbra balra vezetgették a vezérlovat, s így az egész vonást, s eközben lassan mozgásba jött a hajó. A hirtelen nekirugaszkodásnál esetleg elpattanhatott, elszakadhatott volna a kötelek egyike.
Vontatás -  Elől a vezérlovon ült a hajtó. Leghátul a kurtulyás ló mögött haladt a kurtulyás. 4-6-8 lovas vonásnál elég volt két ember. Nagyobb vonásoknál általában négy lóra esett egy vontató, aki a lovak mellett gyalogolt. A lovakra csak akkor ültek fel, ha úsztatni kellett. Hosszabb úton a vontatók váltották egymást. Ha a víz felé akarták terelni a lovakat, azt kiáltották: Dunára - ha pedig távolodni akartak a folyótól: Kijjebb! - hangzott a kiáltási. A kurtulyás a vonás mögött haladva arra ügyelt, hogy a partmenti bokrokon fel ne akadjon a vontatókötél.
Csáklyával vagy villás végű bottal emelte át a kötelet az akadályokon. A kurtulyás a vontatók közül került ki. A vontatókötél hossza nem volt az egész út folyamán azonos. Hol rászedték, hol megeresztették, azaz rövidebbre vagy hosszabbra fogták, a szerint, hogy milyen volt a part. Általában inkább rövidebbre fogták, s igy kevesebb lehetősége volt annak, hogy a kötél a partmenti bokrokban elakadjon. Rászedéskor meghúzatták a hajót, majd megálltak a lovakkal, s míg a hajó a lendülettől tovább siklott, addig a vontatókötelet megrövidítették. A kötél hosszabbra engedésénél nem volt szükség manőverre, menet közben is el lehetett végezni. Feltétlenül meg kell említeni, hogy a vontatók és a hajósok egyöntetű közlése alapján az derül ki, hogy a vonás sohasem haladt a parttal párhuzamosan. A vezérlovat a folyótól kis szögben kifelé vezették s így a vonás /valamint folytatása a vontatókötél is/ hegyes szöget zárt be a folyóparttal, elállt a parttól.
A vontatás folyamatának egyik izgalmas részlete az un. átvágatás.
Amikor a vontatók a váci Duna-ágban haladtak s a vontatás a szigetről történt, Kisoroszi felett, a sziget csúcsában elhangzott a kiáltás: "Átvágatás! - Vágassák át!" Ez ugy történt, hogy a vontatók kiáltásokkal, ostorcsapásokkal gyorsabb haladásra ösztökélték a lovakat, s ezáltal a hajó felgyorsult. Majd hirtelen eloldották a vonást s a hajót evedzőkkel segítették tovább, közben a kormányos a hajót a visegrádi part felé irányította. Magas vízállásnál a lovakat a kisoroszi révhez vezették, s ott kompon vitték át a visegrádi partra. Alacsonyabb vízállásnál /főleg régebben/ átúsztatták az állatokat. A hajósok a vontatókötelet ladikkal újra a partra vitték, ahol a vontatók megint ráfogtak a hajóra és haladtak tovább.
Szeles, viharos időben nem lehetett haladni. Ilyenkor kényszerpihenőt kellett tartani. Az időjárás miatti tétlenséget
dángubának, dánguházasnak nevezték. A hajósok ilyenkor is megkapták napszámjukat, a vontatóknak nem mindenkor fizetett dángubát a vállalkozó.
Más esetekben is volt megállás. Hosszabb útvonalakon a Dunaparton sűrűn található kocsmáknál kötöttek ki a hajók.
gr_i_1.jpg

 

Gráfik Imre muzeológus (1944-) írása 1971-ben jelent meg a Néprajzi Közleményekben.

A nagyon érdekes tanulmány itt elolvasható teljes terjedelmében: 

https://library.hungaricana.hu/hu/view/ORSZ_NEPR_Nk_15_1_4

Kedves Olvasó!

Köszönöm, hogy érdeklődtél a Dunakanyar helytörténete iránt!

Küldetésemnek tartom, hogy bemutassam ezt a szívemhez közel álló helyet...

A blogposzt önkéntes munkával jött létre, aminek folytatását itt támogathatod:

Fábián Erika OTP Bank 11773119-15463812

Címkék: Kisoroszi
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr1218091480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308
süti beállítások módosítása