DUNAKANYARKULT /Nem tartozik a hasonnevű egyesülethez!/ Fábián Erika 06-70-3129308

2020. március 08. 10:07 - fabiane

Montázsolt Dunakanyar az 1900-as évek elejének képeslapjain

Janák Vendel fényképész akcióba lép...

janv.jpg

Janák Vendel, a Dunakanyar fényképésze (1881, Nógrádverőce - 1947, Visegrád)

 Körülbelül az 1920-as évekig alkotott Verőcén, aztán továbbköltözött családjával Visegrádra...

 Fényképészműtermet működtetett. Nagyon sok szép helytörténeti értékű felvételt készített.


jkis.jpg

 

Most érdekességként a montázsolt képeit közlöm. Ezek azért keletkezhettek ebben a formában, mert egyszerre jelentkeztek a budapesti és helyi vállalkozók a képeslapok kiadásának igényével - és az azonos negatívból készített, de módosított képet már több személynek el lehetett adni.

Az első képeken időtlenségbe meredt vasutasok fogadják a beérkező vonatot (amit ebben a szögben nehéz lehetett ráilleszteni a fotóra...).

 

janvas.jpg

janvas1.jpg

Sorozatban készített negatívok is felhasználásra kerültek. A képen szereplő férfi alig mozdul be, de a bolt felirata megváltozik egy pillanat alatt (itt két különböző boltos-kiadó lehetett a megrendelő).

janvav.jpg

 

jansch.jpg

...és megjelenik a harmadik felirat is, de ez a megrendelő már autómobilt is igényelt a képeslapra :)jans.jpg

 1900 környékén Janák Vendel fényképészmesterünk még olló és ragasztó segítségével alakította át a strandot...

A fakabinok vándorlását érdemes követni!

 str1.jpg

 

str3.jpg

str2.jpg

janvis.jpg

Mint kiderült, Janák Vendel egyben a verőcei strand csónakosa is volt. Amikor átevezett Visegrád-Nagymarosra, ott is furcsa dolgok kezdetek történni a fotókkal... Az előző fotón feltűnik a már Verőczén is látható társaság, a nagymarosin pedig mintha nem sikerült volna a méretarányok betartása...

jannagy.jpg

Szokás volt a helyi megrendelőket is megjeleníteni a képen, így valószínűleg eredeti nagymarosi vállalkozókat láthatunk a képekre ragasztva...

janjap.jpg

januszo.jpg

...és néha furcsa, nem ott lévő dolgokra is akadhatunk. Úszóstrandnak például nem találtam nyomát.

 

Itt megint fényképészünkl trollkodott? Avagy hogyan kerül képbe egy árnyéktalan villanyoszlop - biztos épp akkor vezették be az áramot. Visegrád, Gizella-telep


jgiz.jpg

 

Janák a zebegényi országutat is benépesítette...

 

janzeb.jpg

...és az ő feldolgozásában láthatjuk a régi zebegényi templomot is.

janzeb_1.jpg

 ...és egy kis színes hír: Janák Vendel megmenekülésével a hírekbe került!  - Magyarország, 1905

Beomlott lépcsőház. Könnyen végzetéssé válható szerencsétlenség történt tegnap este a Szerecsen-utcza egyik zug szállójában, az Unió- szállodában. Esti tíz órakor vezette föl a szálló portásnője az egyik harmademeleti szobájába Janák Vendel nógrádverőczei fényképészt és egy utitársnőjét. A harmadik emeleten egyszerre csak tíz lépcsőfok a két jövevény alatt lezuhant a második emeletre, az egész második emelet az elsőre, az viszont a pinczébe. A két vendégnek semmi baja sem esett, csak a pinczében gurultak a földre, ahol a halomba söpört mészporba pottyantak. A kezükön kis horzsolást szenvedtek, egyéb sérülésük nem történt. A gazdasszony a harmadik emeleten nagy lármát csapott s erre valamint a nagy robajra a szobák lakói kifutottak a szűk folyosóra, s nagy zűrzavar keletkezett. A hamarosan megjelent tűzoltók mindenkit kimentettek. A mentési munkálatokat nagy népcsődület nézte végig. A rendőrség Szlavek vizsgálóbíró és Orczy Gyula kerületi mérnök közben- Jöttével helyszíni vizsgálatot tartott a szállóban, amelyet azután hatóságilag bezártak. A vizsgálat szerint a szálló tulajdonosát, Hajós Gyulát vétkes mulasztás terheli, mert a falak tele vannak repedéssel, amelyeken Hajós nem renoválással segített, hanem úgy tette magát túl a fenyegető. veszedelmen, hogy — betömte a réseket. A balesethez kivonultak a mentők is minden kocsijukkal, de közremükedésükre nem volt szükség.
A főkapitány a szálló katasztrófája alkalmából á következő nyilatkozatot teszi közzé.: — „Egyes lapokban az Unió-szállóban történt lépcső-leszakadás tárgyában megjelent közleményekre vonatkozólag a főkapitány a következőket jelenti ki: A főkapitány még 1903-ban átirt a főváros tanácsához, hogy más zugszállodákkal együtt az Uniótól is vonassák meg a szállodai iparengedély, mert ezek kizárólag erkölcstelen üzelmekre használják fel. Hasonló átirat ment v 1904- ben újból a tanácshoz. Az utóbbi.: átiratra a VI. kerületi fővárosi elöljáróság 1905. május 10-én újabb megfigyelésen alapuló bizonyítékokat kért arra nézve, hogy a szálloda tényleg erkölcstelen üzelmekre használtatik föl. A főkapitányság a bizonyítékokat f. évi junius hóban átküldötte, mire az elöljáróság f. évi október hó 9-én kelt átiratával ismét bizonyítékokat kért, melyek legközelebb újból át fognak küldetni.
Ami Frey József, az ; Unió-szálló bérlőjének iparengedélyét illeti, Frey erkölcsi bizonyítványt kért a szálloda átvétele alkalmából. Ezt"a főkapitány 1905. évi junius hó_ 18-án azzal adta meg, hogy az az, erkölcsi bizonyítvány nem szolgálhat arra, hogy a Szerecsen- utcza 30. sz. a. szálloda, mint zugszálloda vezetésére folyamodónak ez alapon az iparigazolvány kiadassák, mért a rendőrség közerkölcsiségi szempontból ellenzi e szálloda nyitvatartását. Ha tehát Frey kapott iparigazolványt, az a rendőrség akarata ellenére, és hozzájárulása nélkül történt.“
A zugszálló lépcsőháza leszakadásának —amint ebből a nyilatkozatból is látszik — nagy erkölcsi takarítás lesz a folytatása, amire már régen szükség van, mert a szállóknak nevezett lebujok eddig nem váltak díszére Budapest székesfővárosának!.
A főkapitány e nyilatkozatában a zugszállodák dédelgetésének ódiumát a fővárosra igyekszik hárítani. ’ Mi úgy tudjuk, hogy ebben az ügyben nem a főváros az, akit ezért szemrehányás illet, hanem igenis a rendőrség, amely évek előtt füt-fát megmozgatott, hogy az ily szállók engedélyezése egyedül az ő hatásköre legyen. A főváros tanácsa egyébként — mint értesülünk —válaszolni fog a főkapitány, vádaskodó nyilatkozatára. Itt említjük meg, hogy a megtartott helyszíni szemle alapján a zugszálló tulajdonosa ellen a VI. kerületi kapitányság építés rendőri kihágás czimén eljárást indított.

hip.jpg

 

 Folytatás itt: https://dunakanyarkult.blog.hu/2020/03/12/montazsolt_dunakanyar_ii

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr515509804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
DUNAKANYARKULT /Nem tartozik a hasonnevű egyesülethez!/ Fábián Erika 06-70-3129308
süti beállítások módosítása