DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308

2023. május 21. 15:48 - fabiane

A Starhemberg grófi család és a Dunakanyar újratelepítése

starhemberg_scheibler441ps.jpg
A környék a törökök és a különböző járványok pusztítása miatt szinte elnéptelenedett. Az új földesúr a gazdaságot próbálta élénkíteni... Posztunk Magyar Eszter "Visegrád története 1684-1756" című könyve alapján idézi fel a korabeli eseményeket.
134911922_1790479054440659_2379831890874519148_n.jpg
Visegrádot 1684-ben szabadította fel a török megszállás alól a Lotharingiai Károly herceg vezette  40 ezer fős szövetséges császári haderő. Ekkora már a magyarok elmenekültek, csak a török helyőrség tartózkodott itt.  A katonák továbbvonulása után  a település elnéptelenedett, a házak romokban álltak. Ugyanekkor Kisorosziból is eltűnt a lakosság, de ők később visszatértek, és újra kezdték földjeik művelését.  Dömös, Marót, Nagymaros mezőváros, Kisoroszi és Bogdány csekély számú lakói ekkor még kivétel nélkül református vallású magyarok.
Az 1688-ban a Budai Kamarai Felügyelőség által kiküldött bizottság a következőképpen látta Visegrád helyzetét és jövőjét. A vár maga romos, a későbbiekben használhatatlan, de a Várhegyen látni lehet, hogy nemrég még szép gyümölcsöskert és szőlőhegy borította. A hegy lábánál fekvő város is le van rombolva, azonban itt is szép gyümölcsösök találhatók. A települést értékessé teheti a dunai átkelés, a rév, valamint az itt felállított vám. Jövedelmezni fog a bor és sörkimérés. A gabona és borkilenced nem lesz jelentős, mivel itt túl nagy mezőgazdaságot folytatni nem lehet. A Várhegytől délre azonban hatalmas kiterjedésű tölgyerdők terülnek el, amelynek fáját az osztrák kamarauradalmak mintájára a kamarai központba, Magyarországon Pestre és Budára lehet szállítani. Természetesen a fa kivágására és szállítására jobbágyokat kell telepíteni nemcsak Visegrádra, hanem célszerű a Visegrád körüli falvakból uradalmat kialakítani.  A török által elhagyott, keresztény lakosság által még nem lakott településeket minél előbb be akarták telepíteni — lehetőleg németekkel.

A németség nagyobb tömegben történő szervezett beköltöztetésére és letelepítésére első ízben az 1690-es években került sor. A bécsi udvari bizottság 1689-ben hirdette meg telepítő pátensét a Német Birodalom lakói számára. A pátensben már konkrétabb feltételeket közölnek a megtelepedni szándékozókkal, pl. a jövevényeknek 5 éves adómentességet ígértek. A következő években indult meg a német telepesek áradata, ekkor még elsősorban a Felső-Rajnavidék sűrűn lakott területeiről. Az 1690-ben érkezeit első csoportok főleg egyházi birtokokra költöztek. A korai periódus telepítései ritkán voltak sikeresek. A jövevények az elterjedt mendemondák, hírek miatt (Magyarországon az elvetett rozsból is búza lesz, a szőlőtőkéken pedig aranyvessző terem) túlzott várakozással és a termelő munka megindításához szükséges pénzhez képest túl kevés tőkével érkeztek. Ugyanakkor szülőföldjüket az ismeretlen, bizonytalan jövő miatt nem a megalapozott egzisztenciájú, jómódú parasztok, hanem az otthon is nehezen boldoguló, nincstelen, ezért könnyebben mozduló, vállalkozó elemek hagyták el. A befogadók, a telepítők, egyházi, világi földesurak stb. is csak hosszabb idő után ismerték fel azt, hogy az újonnan betelepülőknek nagyobb segítségre, a terhek lényegesebb enyhítésére van szüksége.

vkattemp.jpg

A visegrádi templom, parókia és parókiális istálló

A templomépítéshez a lakosság kevés segítséget kapott a hatóságoktól, Visegrádon 1698-ban kezdik el a templom helyreállítását és a segély szervezését. A kamarai adminisztrációt arra kérik, hogy a visegrádi erdőbe téli makkoltatásra beengedett idegen falubeli sertések után járó 40 Ft makkbért megtarthassák maguknak. A következő évben erdőbérük elengedését kérik, és azt az összeget is a templom céljaira kívánják fordítani. 1701-ben már van hol tartani az istentiszteletet, de a templom felszerelése még hiányzik, ezért büntetéspénzüket amelyet a kamara számára vágott fa megdézsmálása miatt róttak ki rájuk kívánják erre a célra fordítani. 1712-re készen áll az első plébániatemplom a mai iskolaépület helyén. Mind a templomépítés befejezése, mind a lakható épületek helyreállítása illetve rendbehozatala már a Starhemberg időszakra esik.

Starhemberg család régi nevezetes osztrák főnemesi család volt. A család tagjai 1643-tól birodalmi grófi, 1765-től pedig birodalmi hercegi címet is viseltek, emellett többen közülük magyar honosítást is nyertek. A Starhembergek családi címerében a karmait kinyújtó sárkányt láthatjuk. 
220px-ernst_rudiger_von_starhemberg.jpg
I. Lipót császár-király 40 ezer rajnai aranyforint kölcsön ellenében zálogként adta 1699-ben a visegrádi uradalmat, amelynek tartozéka volt „Maros oppidum és KisOroszfalu”, Ernst Rüdiger Starhemberg grófnak (1638-1701), aki az 1683. évi török ostrom idején Bécs város védőinek volt a parancsnoka. Az uradalom elidegenítése előtt 1699-ben leltárt készítettek a birtokról és a róla várható jövedelmekről. Ebből a leírásból megtudjuk, hogy Visegrádon a vár, amelynek van néhány ciszternája, romos állapotú és használhatatlan. A vár alatti, Duna melletti ugyancsak elpusztult város romépületei közül megemlítik a pénzverde és két templom romjait. Az elpusztult középkori épületek helyén akkor 51 rossz minőségű házacska állt, amelyeket magyarok, németek és rácok lakták. Ernst Rüdiger Starhemberg gróf meglehetősen rövid ideig birtokolta a visegrádi uradalmat, mert 1701. január
4-én fiúutód nélkül meghalt. Vagyonát a lányai és második, fiatal felesége örökölte, aki 1707-ben feleségül
ment elhunyt férjénél 25 évvel fiatalabb féltestvéréhez.
portr_t_der_gundaker_von_starhemberg.png
Gundaker Thomas Starhemberg első felesége halála után 1707-ben, 44 évesen vette feleségül féltestvére Ernst Rüdriger von Starhemberg gróf özvegyét Maria Josepha Jörger zu Tollettet. A néhai Rüdriger gróf gyermekeinek gyámjaként újabb birtokokat kezelhetett. A gróf birtokaihoz tartozott még Visegrád és a hozzá kapcsolódó Szentendre, Nagymaros, Kismaros, Kisoroszi településekből álló birtoktest valamint Nagyoroszi.

Pénzügyi szakemberként az Udvari Kamara elnöke, 1716-tól a Titkos Pénzügyi Konferencia elnöke volt, komoly befolyásra tett szert a bécsi udvarban, magyarországi birtokait a távolból, megbízott képviselői, tiszttartói révén irányította.
A gróf Starhemberg családnak szóló adománylevél még csak három települést sorol fel az eladományozott koronabirtokon, Visegrád és Maros oppidumot, valamint Kisoroszfalut: mivel az uradalom többi, a későbbi időkből ismert tagja még lakatlan volt. Kismarost és Zebegényt a Starhemberg család telepítette be fokozatosan az 1730-as években. (Zebegény még 1755-ben is Nagymaros tartozéka volt.) A visegrádi uradalom legkésőbben megtelepített falvát, Kóspallagot már a kamara szállatta meg 1756-ban, mégpedig egyszerre, a lakosság csoportos beköltöztetésével.
A Duna két partján elterülő visegrádi uradalom legjelentősebb ágazata az erdőgazdaság volt. Ez tette ki az uradalmi jövedelmek túlnyomó részét Visegrád mezővárosban: az 1910 Ft évi bevételből 1030 Ft az erdőgazdaságból eredt. Nagymaroson némileg más volt a helyzet. Az erdőből származó jövedelmek itt is jelentősek, de a nagymarosi bevételeket kiegészítette az allodiális, azaz adómentességet élvező szántóföldek és szőlők, a serfőző és téglaégető haszna.

Jelentős volt a sörkimérés haszna — a visegrádi németek ekkor még sörivók voltak —, sörből a bor értékének a kétszeresét mérték ki. A visegrádi kocsma sörét is az uradalom egyetlen serfőzőjében, Nagymaroson állították elő.
A természetföldrajzi adottságok miatt az uradalom allodiális földjei, jövedelmező ipari létesítményei Nagymaroson voltak. Nagymarost birtokosai már az Anjou-kor óta Visegráddal szerves gazdasági egységként kezelték. XIV. századi városi kiváltságlevelében is az áll: feladata, hogy a mezőgazdasági termelésre alkalmatlan határú 
Az elv azóta sem változott. Az 1500 Ft értéket képviselő, újonnan és jól megépített, minden szükségessel ellátott földesúri serfőző házon kívül Nagymaroson található a konyhát is magába foglaló falusi kocsmánál jobb kivitelű, szintén új vendégfogadó. A nagymaros—visegrádi révnél volt a Felvidék és a délebbi részek közlekedési csomópontja. Korábban a vámszedés is Visegrádon történt, a vámot a Starhembergek helyezték át Kismarosra, ahová a Bars, Nógrád, Hont stb. megyékből vezető utak összefutottak, tehát itt jelentős utasforgalomra lehetett számítani.
A visegrádiaknál jóval szerényebb földesúri udvarházat az 1730-as években a volt kálvinista imaházból alakították át. Jelenleg a marosi kasznár lakja (1755). (Nagymaros magyar lakói a török kiűzése idején reformátusok voltak, vallásukat sokáig őrizték.) Az uradalmi csűr csak arra volt elegendő, hogy a helyi tizedgabonát befogadja, ezért is építettek Visegrádon emeletes magtárat.
A téglaégető ház és kemence a Duna partján helyezkedett el. Falazótéglát, boltozat építésére alkalmas téglát és cserépzsindelyt égettek benne. Az uradalmi építkezéseken kívül eladásra is gyártottak téglát, a vármegye nemesi tisztségviselői vásároltak a nagymarosi téglából, pl. Mágocsy Mihály pest megyei alispán. Szállítottak a Maroson égetett téglából a Starhemberg család hatvani uradalmának építkezéseihez is.

A földesúri csűr mellett a Duna-parton működött egy kis mészégető kemence, a benne égetett meszet az uradalmi építkezésekhez használták fel, többek között Visegrádon is. A jövedelmek összegzésekor megjegyzik, hogy a mészégető semmi hasznot nem hoz, tehát nem eladásra dolgozott.

A Nagymaroson fekvő allodiális földek nagysága 254 pozsonyi mérő (= 125 hold, holdját 1200 öllel számítva). Az allodiális (földesúri) földeket két nyomásban művelik. A földesúri szőlők is Maroson vannak a Rőz-hegyen. Terjedelmük 90 kapás. (Ez a mértékegység nem teljesen egységes, azt a földterületet jelenti, amelyet egy napszámos egy nap alatt meg tud kapálni.) A marosi allodiális szőlők évi 200 urna bort teremnek átlagosan, minőségük jobb, mint a Visegrádon termett szőlők bora, urnánként 1 Ft 75 dénárt érnek.

Az uradalomnak Kismaroson van egy új típusú, tejtermelésre szakosodott belterjes tehenészete 15 állattal, amelyek után a „helvéta" vagy svájcer bért fizet, tehenenként 6 Ft-ot. A tehenészet sajátos kiterjesztéseként az uradalmi falvakban, így Nagymaroson és Visegrádon összesen 11 jobbágy tart bérért uradalmi teheneket és ökröket. A német származású parasztok valószínűleg már szülőföldjükön megismerték a belterjes, istállózó, svájci típusú, abban a korban a legmodernebbnek számító szarvasmarhatartást. (Adatok híján a parasztoknál kihelyezett tehenek és ökrök bérleti feltételei nem állapíthatók meg.)

A jelentős nagyságú nagymarosi földesúri réteket a helyi jobbágyok és a mészáros bérlik.

Zebegényben is az állattartás dominál az allodiális jövedelmek között. Az ott tartott 400 uradalmi birkát olyan területen legeltetik, amelyet más módon mezőgazdaságilag nem tudnának hasznosítani (tehát nem az erdőben!). A birkák fajtája — és így tartási módja — nem ismert, mert a latin szöveg nem különbözteti meg a német birkákat (parlagi juhokat) a magyar rackától. Nem sokkal 1755 előtt létesítették a sertéstenyészetet, de a sertéstartást már nem akarják a hagyományos gazdálkodási szokásoknak megfelelően az erdő makkjára és füvére alapozni, hanem allodiális kukoricást művelnek a sertések takarmányozására, sertésfialtatót és hizlalót is építettek. A gazdálkodás fő hangsúlyát itt is a legjövedelmezőbb gazdasági ágra, az erdőgazdaságra akarják helyezni. Elegendő munkáskéz hiányában azonban az erdőket nem tudják kellően kihasználni, a fát kivágatni, a Duna partjára, majd Pestre szállítani, ezért Zebegényben még folytatni akarják a lakosság szervezett betelepítését. Összefoglalásul megállapítható, hogy a visegrádi Starhemberg uradalomban a magyarországi átlaghoz viszonyítva fejlett módon gazdálkodtak. A 18. század elején Magyarországon nem volt még általános a svájci típusú tehenészet (beleértve a jobbágyoknál kihelyezett ökör- és tehéntartást), valamint a takarmányozáson alapuló sertéstenyésztés.

Az emeletes, kőből épült magtárak is jobbára a 18. század végén, a napóleoni háború kiváltotta gabonakonjunktúra hatására jelennek meg országosan és váltják fel a vermekben történő gabonatárolást. Lehetséges, hogy a jól tárolt gabonával a katonaság ellátásába igyekeztek bekapcsolódni a fakereskedelmen kívül — mint ezt később az uradalom a kamarai irányítás idején tette.

A kőből épített pincék is a haladás irányába mutatnak, a pincékben gondosabb borkezelést elérve fejlettebb borászatot lehetett művelni. Az igényesebb borászatra utal a présházak megjelenése, ahol a szőlő taposása helyett a préselt szemekből készítették a bort. A modernebb, kőből épített borospincék feltűnése is inkább a 19. század közepe után vált általánossá Magyarországon.

1770_jeszenovszki1770.jpg

A 17. század elején Rómában Kalazanczi Szent József által alapított rend, azaz a piarista rend, még Kalazanczi életében eljutott Magyarországra is. (Podolin, 1642). A váci iskola az első 10 magyarországi alapítás között van. Kollonics Zsigmond, váci püspök 1714-ben plébánia ellátására és az egyházmegyés papnövendékek tanítására hívta meg a felvidéki piarista szerzeteseket, vagyis a kegyes tanítórendi testvéreket¹.

Stahremberg gróf 1711-ben megvette a királytól a hatvani uradalmat, de a korábbi igénylőkkel folytatott hosszas pereskedés miatt az uralkodó jóváhagyását a birtokjogra csak 1729-ben kapta meg. Starhemberg grófban 1728-ban felmerült az a gondolat, hogy magyarországi birtokaira szerzetesrendeket telepít. Számításba véve a költségeket és a szóba jöhető településeket a Nagymarosra szánt, a szegény gyermekeket ingyen tanító piaristák helyett kapucinusokat telepített Hatvanba. Az indoklás az volt, hogy a kapucinusok alamizsnából is el tudják tartani magukat.
A Rákóczi szabadságharc eseményei nem érintették a gróf visegrádi uradalmát. Buda és tágabb környéke, beleértve Visegrádot is, ugyanis ezekben az években végig a császáriak kezén volt, a kuruc hadak errefelé nem jártak.
Starhemberg Gundaker Tamás gróf állandóan Bécsben lakott, a visegrádi uradalmat valószínűleg soha nem
látogatta meg.

A visegrádi uradalom egy abszentista, a birtokaitól távol élő, onnan csak pénzt váró földesúr gazdálkodását mutatja, amelyben már a kapitalista gazdálkodás jegyei is felfedezhetők. A szorosan vett feudális szolgáltatásokon kívül (cenzus, kilenced) a földesúr és a jobbágyai közötti viszonyra a pénzközpontúság jellemző. Kevés az uradalmi kezelésben lévő gazdasági tevékenység, az allodiális és regálejogú jövedelemforrások nagy részét is bérbe adják az egyéb bevételi lehetőségeken kívül. (A képbe jól beleillik az uradalom természeti kincseivel, pl. erdeivel való felelőtlen gazdálkodás.)

1742-ben már Jakob Nefther/Neffer a jószágkormányzó, vagy tiszttartó („plenipotentiarius seu provisor"), 1744 és 1746 között pedig Táborszky Nepomuk János viselte a tisztséget. A Starhemberg időszak utolsó tiszttartója Riegel József volt, aki egészen a birtok kamarai kezelésbe kerülésének az idejéig maradt hivatalában. (Riegel a későbbiekben is Visegrádon élt.) Az ő tevékenységének az idejére esnek a nagyobb arányú uradalmi építkezések (magtár, új udvarház, pincék), az új lakosság-telepítések Zebegényben és Kismaroson, valamint a gazdálkodás modernizálása a Visegrádon kívüli falvakban.

203397195_4042634532440943_184923843681939065_n.jpg

Visegrádi kocsma, mészárszék és csűr rajza a XVIII. századból
A visegrádi kocsma sörét is az uradalom egyetlen serfőzőjében, Nagymaroson állították elő. A természetföldrajzi adottságok miatt az uradalom allodiális földjei, jövedelmező ipari létesítményei Nagymaroson voltak. Nagymarost birtokosai már az Anjou-kor óta Visegráddal szerves gazdasági egységként kezelték. XIV. századi városi kiváltságlevelében is az áll: feladata, hogy a mezőgazdasági termelésre alkalmatlan határú Visegrádot ellássa mezőgazdasági termékekkel és mindennel, amire az akkori királyi székhelynek szüksége volt.)
201139392_4039646066073123_4344189614924904989_n.jpg
A kisoroszi harmincadház, fogadó, gabonaraktár, udvar és szérű - XVIII. század
magtar.jpg
Nagymarosi dézsmaház a XVIII. századból

Thomas Starhemberg grófot 1723-ban honfiúsították, birtokjogaira királyi jóváhagyást azonban csak hosszas pereskedés után 1729-ben kapott. A gróf birtokai közé tartozott a Szentendrei sziget északi csúcsán elterülő Kisoroszi.
Gundaker Thomas Starhem-berg grófot és családjának több tagját az 1723. évi országgyűlés honosította, és
a királytól adományként megkapták Nagyoroszit.
312729310_5526155224088859_8078201617293180255_n.jpg
Miért a lepantói csatát ábrázolja a kisoroszi templom főoltára és hogyan kerülhetett oda a kép?
1571. október 7-én a lepantói tengeri ütközetben a keresztény seregek által alkotott Szent Liga összecsapott az oszmán flottával. A csatát segítendő V. Piusz pápa elrendelte a rózsafüzér imádkozását, melyet maga is kitartóan végzett. Az ütközet napján egy látomásban megtudta, hogy a keresztesek nyerik meg a csatát. A diadalt az egész keresztény világ a rózsafüzér imádságnak, illetve Mária közbenjárásának tulajdonította, ezért a pápa a Győzedelmes Nagyasszony tiszteletére ünnepet rendelt el erre a napra, melyet először a következő évben, 1572-ben tartottak meg. 1573-ban XIII. Gergely pápa október első vasárnapjára helyezte át az ünnepet Legszentebb Rózsafüzér elnevezéssel azon templomok és kápolnák számára, ahol rózsafüzér-oltár volt." Kisoroszi római katolikus templomát 1719-ben szentelték fel és a Szentolvasó (Rózsafüzér) Királynéja védelmébe ajánlották. Építtetője az a Starhemberg család volt, aki 1699-tól birtokolta Visegrádot, és hozzá csatolva Nagymarost, Zebegényt és Kisoroszit. Az egyik családtag, Guido von Starhemberg 1711–1713 között Spanyolország (Habsburg) alkirálya, a katalóniai front parancsnoka volt. Talán ő hozta a képet Spanyolországból és ajándékozhatta a képet unokaöcsének, Starhemberg Gundakar Tamásnak, aki tovább ajándékozta a kisoroszi templomnak...
Érdekesség, hogy a zebegényi Havasboldogasszony és a kisoroszi Szentolvasó Királynéja ugyanarra a személyre, Szűz Máriára utal.
Gróf Starhemberg Gundakar Tamás 1745-ben bekövetkezett halála után 1746-ban gróf Grassalkovich Antal I. vette meg a hatvani uradalmat. Dány falu is az ő birtokába került. 1750-ben Menyhárt György (valószínűleg az ifjabb) az egykoron Kókára vezető út mentén emelkedő domb tetején, annak bal oldalán Szent György tiszteletére kápolnát építtetett. A kápolnát az 1712-ben pusztító pestis járvány emlékére építteti, Szent György tiszteletére szentelik fel. A kápolna 38 évvel a pestis járvány után, Starhemberg gróf halála után 5 évvel épül meg. Grassalkovich Antal I. ekkor még csak négy éve birtokosa Dánynak.

A Starhembergek családi címerében a karmait kinyújtó sárkányt láthatjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr3117966414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308
süti beállítások módosítása