DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308

2022. december 22. 18:03 - fabiane

A szakrális fények üvegablakai a Dunakanyarban

 

papirgyar.jpg

Szent Család a nagymarosi templom üvegablakán

Róth Miksa és tanítványainak csodálatos alkotásai már az 1800-as évek végétől díszítik templomainkat...

rmik.jpg

Róth Miksa (1865-1944) üvegfestő, különleges színű és fajtájú üvegek előállításával nemzetközileg elismert színvonalra emelte a magyar üvegfestészetet. Családja generációkon keresztül üvegesmesterekből állt, így már gyerekkorában elleshette az üvegfestés rejtelmeit édesapja, Róth Zsigmond műhelyében. Első saját műhelyét 1885-ben alapította, de igazán ismertté csak egy évtizeddel később, az Ezredéves Országos Kiállítással és az Országház üvegfestményeinek elkészítésével vált. A közkedvelt historizáló stílustól aztán a szecesszió felé csábult el, így születtek meg ikonikus mintái allegorikus alakokkal, tekeredő indákkal és színpompás virágokkal.

ltemp.jpg

Amikor 1890. augusztus 6-án leégett a leányfalusiak hitéletét is kiszolgáló pócsmegyeri imaszoba az Esterházy család urasági épületében, Leányfalu lakói még aligha remélhették, hogy alig két év múlva már saját templomukban imádkozhatnak. Ám a hívek eltökéltségének és adakozókedvének köszönhetően 1892. július 31-én már fel is szentelhették a leányfalusi templomot. Bár a Szent Anna-templom csupán egy kicsiny kápolnának épült ezen a fiatal, akkor még csak alig 400 lelket számláló üdülőhelyen, mégis olyan jeles művészek közreműködésével készült el, akik akár egy nagy város bazilikájának is büszkeségére váltak volna. A bejárat feletti mozaik Deák-Ébner Lajos (1850-1934) festőművész remeke. A Szent Ilonát ábrázoló festmény fémkeretének alsó peremén a következő felirat található: PINXIT MAXIMILIANUS ROTH, az az FESTETTE RÓTH MIKSA.

Öt ablakon olvashatók az adományozók nevei. A többiről Hummer Nándor, a Templomépítő Bizottság titkára informál minket A Leányfalui Római Katholikus Kápolna története című,1892-ben írt kiadványban: „A kápolnának kilencz ablaka van, s a vallásos kegyelet mind a kilencz ablak számára talált gazdát, kik azt a kápolna ékességéül szolgáló üvegfestéssel feldíszítették. A szép stílű sanctuarium három ablakára dr. Glósz Ferenc ügyvéd neje Szt. István, Boldog Jolán, Szt. Hermin alakjait festeté. A kápolna hajójának hat ablaka közül az egyiket Benke Gyula és neje Szenes Ilona által adományozott Szt. Ilona képe díszíti, - a másodikat dr. Szitányi Ödönné szül. Kövér Jolán Szűz Máriája (sextini Madonna), - a harmadikat Palkovics Edéné szül. Eisner Ilona Szt. Erzsébetje, - a negyediket Latinovics Lászlóné szül. Szitányi Valéria Szt. Annája. Két ablakkép még nem készült el; az egyiket Köhler István készítteti, Szt. Istvánt fogja ábrázolni, - a másikat özv. Köhlerné, ez a Defregger-féle Szűz Anya képe lesz. E képeket a nemes lelkű adományozók nagy áldozattal készíttették el, s az építő-bizottság több ülésén nem is késett az Isten dicsőségére felajánlott buzgalmukat hálásan megköszönni.” 

(https://leanyfaluplebania.hu/index.php/templomtortenet)

rmik_1.jpg
rothszob.jpg
Róth Miksa műhelye mozaikokat is készített a századforduló környékén. Szűz Mária a kis Jézussal a szobi temetőben álló, neogótikus Luczenbacher-kápolna bejárata felett lett elhelyezve.

A Dunakanyarra néző temetőkápolnát Feszl Frigyes (fő műve a Pesti Vigadó) és Gerster Károly tervei alapján emelték 1851-52-ben. Megbízóik a Luczenbacher-testvérek, Pál és János voltak, akik szüleiknek építtették a családi kriptát.

A helyi településarculati kézikönyvben Róth Miksának jegyzik a művet, ő készítette a sírkápolna ólmozott üvegablakait is. A Róth-műhely munkáival, ábrázolásmódjával teljesen megegyezik a különleges mozaikalkotás.

Érdekes, hogy mozaik azonos formában kiállítva megtalálható a XIII. kerületi Szent Margit templomban. Vélhetően a Róth-hagyatékból vásárolták meg az 1940-es évek végén,

rmuv.jpg

Róth Miksa Giergl Kálmánnál érkezett Verőcére, előtte a Zeneadémián dolgoztak együtt. A helyi Griegl villában maradt fent tőle üvegablak, és a Giergl Kálmán tervezte kápolnát is az ő alkotásai díszitették. Utóbbiak eredeti példányai a II. világháború alatt megsemmisültek.gk2_1.jpg

 poeydamas.jpg

Az  ipolydamásdi templom Róth Mika üvegablakai

rvac2.jpg

 

Ezt az üvegablakot a váci Feylinger Lajos számára tervezte a művész.

A zebegényi templom üvegablakait Kós Károly tervei alapján Majoros Károly üvegművész kivitelezte:

majoros_1_1.jpg

 

Majoros Károly üvegfestő 1867-ben született. Először Kratzmann Edénél tanulta az üvegfestést. Később Münchenben folytatta tanulmányait. Budapesten nyitott műhelyt 1905-től. 1912-ben az Iparművészeti Társulat éves kiállításán állami iparművészeti érmet kapott. Az ő festett üvegablakai díszítik például a marosvásárhelyi kultúrpalotát, az egri székesegyházat és budapesti Városmajori templomot.

 

 

szik_1.jpg

Kós Károly arcvonásait viselő Szent István

A szentély félkörívű apszisának ablakait Majoros Károly üvegfestő iparművész kivitelezte Kós tervei alapján a templom 1910-es felavatása előtt. A képeken szerepelnek az adományozók is: Koperniczky nővérek, Palus Antal, Héder Adolf és neje. Mindegyik ablakon látható Majoros Károly szignója, egy nagy M betű. Az M betűben az évszám 1905, akkor alapította Majoros a műhelyét. 

 


zte_2.jpg

A Boldogságos Szűz Mária 

zere.jpg

A kalotaszegi népviseletbe öltöztetett Magyarországi Szent Erzsébet (aki Kós menyasszonyára, Balázs Idára utal)

A keresztelő kápolna apszisa ívesen záródik, három festett üvegablakkal. A két szélső ablak dekoratív növényi ornamentikájú, és az adományozók nevét (Jékey ill. Bartóky) viseli. A középső ablakon Madonna-ábrázolás, és a keletkezés évszáma, 1914. Ekkor festették ki Kőrösfői Kriesch Aladár tanítványai a templomot.

keres_1.jpg

barto.jpg

Bartóky József földművelődésügyi államtitkár a templomépítő bizottságnak is tagja volt. Tevékenységéről itt írtunk: https://dunakanyarkult.blog.hu/2020/03/16/bartoky_zebegenyben 

jeke.jpg

 

A nagymarosi templom üvegablakainak alkotója, Zsellér Imre, szignója csak a szentély déli oldalának Szent Márton-miséje ablakán olvasható. Lohr Ferenc munkatársa volt, aki 1926-ban alkotta a freskókat.

sztmar.jpg

Szent Márton miséje

Zsellér Imre (Budapest1878május 8. – Tata1959szeptember 8.) mozaik- és üvegfestő művész.

Zsellér Imre 1878-ban született Budapesten. Édesapja, Zsellér Lipót hat gyermeke közül csak ő lépett művészi pályára.  Fiatal korában Róth Miksa legtehetségesebb tanítványaként tanulta meg az üvegfestészet és a mozaikkészítés alapjait. A későbbiekben Ausztria, Svájc, Németország és Hollandia legkiválóbb művészeinek műtermeiben fejlesztette tovább a tudását. Családja 1903-ban költözött az Aréna (a mai Dózsa György) út 124. alatti házba, ahol Zsellér első műhelyét is alapította. Házasságkötése után, 1912-ben feleségével a Munkácsy Mihály utca 24.-be költözött, ezután pedig a zuglói (akkor VII. kerületi) Thököly út 163. alatti lakása mellett alakította ki a műtermét.

Zsellér Imre historizáló és szecessziós stílusú üvegfestői és mozaikkészítői munkásságának emlékét 290 templom őrzi. Budapesten kívül nagy számban dolgozott a kalocsai egyházmegyében, valamit említést érdemelnek a szegedi fogadalmi templomban és a jeruzsálemi Dormitio (Szűz Mária elszenderülése) bazilika magyar kápolnájában elkészült mozaikképei is.

 

szmar.jpg

A kórus északi részénél lévő üvegablak a ruhátlan koldussal köpenyét megosztó Szent Mártont és Szent Júliát ábrázolja. Szent Márton kiválasztását nemcsak a templom eredeti titulusa indokolja, hanem az egyik adományozó keresztneve is. Az üvegablak Heinczinger Márton és Weiszl Júlia ajándéka. Oltárok, üvegablakok készíttetésekor gyakran a megrendelő védőszentje is megjelenik az ábrázoláson. Az zsámolyon térdelő és keresztet kezében tartva imádkozó Júlia felett a Szent Lelket ábrázoló galamb lebeg. Míg a 4. században élt Mártont Magyarországon viszonylag gyakran ábrázolják, az 5. században hitéért vértanú halált halt Júlia ritkábban jelenik meg oltárokon, üvegablakokon, domborműveken. 

 

szepl.jpg

Szeplőtelen Szűz Mária

eng.jpg

"Engedjétek hozzám a gyermekeket"


abel.jpg

Ábel áldozata

 

 

 

+1 mű - Mattioni Eszter hímeskő mozaikja az Esztergomi Bazilikában:

 

 

 

 

 

szent_kristof.jpg

"Szent Kristóf azon szentek sorába tartozik, akiknek a létezését történetileg nem lehet egyértelműen igazolni, mégis oly nagy tiszteletnek örvend, hogy e téren igen sok történetileg bizonyíthatóan létezett szentnek fölötte áll.Története: Volt ott egy hatalmas folyó, melyen a zarándokok mindig csak nagy félelemmel tudtak átkelni. A remete azt ajánlotta Kristófnak, hogy hatalmas erejét itt állítsa az emberek szolgálatába, azaz ha a folyóhoz érkezik valaki és fél a víz sodrásától, segítsen az átkelésben. Kristóf megfogadta a tanácsot. Készített magának egy kunyhót a folyó partján, abban élt, s egy nagy botra támaszkodva sorra átvitte a folyón az utasokat.
Egy éjjel úgy hallotta, mintha a nevén szólították volna. Egy szegényes külsejű gyermek állt kunyhója előtt, és a segítségét kérte. Kristóf szívesen teljesítette kérését, már csak azért is, mert a kicsi könnyű tehernek ígérkezett hatalmas vállai számára. Amint azonban a folyó közepe felé tartott, a teher mind nehezebb lett, mintha ólmot cipelt volna. Csaknem a víz alá merült a súlya alatt, s minden erejét össze kellett szednie, hogy átérjen a túlsó partra.
Ott azután a kisfiú elmagyarázta Kristófnak a keresztség misztériumát, és azt mondta: ,,Ami a válladat nyomta, több volt, mint az egész világ. A Teremtőd volt az, akit áthoztál, én ugyanis az a Krisztus vagyok, aki a leghatalmasabb és akinek szolgálni akartál."
Az esztergomi bazilikában látható Szent Kristóf című hímeskő, melyen Szent Kristóf a vállára ültetve viszi át a gyermek Jézust a folyón. A Szent Kristóf-hímeskő elkészítésére Lékai László bíboros személyesen kérte fel a művésznőt.
Boldog Karácsonyt mindenkinek! Jövőre is tartsatok velünk...
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr7518007650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308
süti beállítások módosítása