DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308

2021. szeptember 05. 16:17 - fabiane

Kelták a Dunakanyarban

szgy_1.jpg
Váci gyöngylelet
I.e. 2. századból származó kelta temetőket Verőcén és Szobon tártak fel... Vajon kik voltak ők, és hogy éltek?
kee.jpg
gep.jpg
Jékely Zoltán: Tíz kilométerkőre (részlet)
szk.jpg
(Műtárgyvédelem, 2009)
kant.jpg
A szobi kantharosz (görög ivóedény), amely kelta sírból került elő - A legnagyobb népességcsoportban a kelták telepedtek le Szob területén az időszámítás előtt. Az Ipoly-parton a volt kőzúzónál 1910-11-ben találtak meg egy több mint száz síros kelta temetőt, ahol urnasíros és tetemsíros temetkezés is megtalálható volt. Ezen sírok egyikéből került elő egy kis bronz ivóedény, kantharosz, amely a negyedik században készülhetett, görög műhelyben és a rablóhadjáratok zsákmányából származhatott. Magyarország területén csak néhány ilyen tárgy került napvilágra, s a szobi tárgylelet a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításán látható.
 
td.png
Kelta érmék - tótfalusi drachma Kr.e. 1. sz.
numizmatika_tarsulatevkonyve_1978_pages55-55.jpg
szk_1.png
 
Ityphallikus ember alakú figura, stilizált fej és hajábrázolással. Jobb kezében kelta kürtöt fúj (carnyx), amely kigyófejben végződik.
tr1.jpg
tr2.jpg
(Élet és Tudomány, 1951)
bko.png
A halott túlvilági utazása kocsival az egész kelta hitvilágra jellemző. Ábrázolása kocsijelenetes sírköveken tűnik fel. A bennszülött arisztokrácia fényűző temetkezése, melyben csak a rítus kelta, a mellékletek mind rómaiak, többnyire drága importtárgyak. A sírgödörbe alulra a leszúrt, felszerszámozott lovakat teszik, majd ráborítják a kocsit. A kocsiszekrényt hátul, bronz sas és tengeri kígyó ábrázolásban végződő fatámasztékok, lőcsök segítségével, kötelekkel felfüggesztették. 
urna.png
Urnás temetés az edény köré hajlított vaskarddal - A holttestet máglyán égették el. Hitük szerint a halott teste és lelke egyaránt a másvilágon folytatta tovább az életét. Ezzel Lucanus druida tanokra vonatkozó leírása állítható párhuzamba, melyben a halál után „Egykori testében folytatja a lélek egy újabb életben létét, s a halál, ha igétek igazság, csak kezdő pontját teszi majd a sírontúli létnek.” (Pharsalia, I. 480-485, Ford. Laky Demeter)
megy_nogr_muzevkonyv1991_pages157-157.jpg
Sírleletek
keltak.png
Sírkő - Kr.u.2. század, Szentendre
A római foglaláskor itt talált kelta eraviszkuszok nevét, viseletét és temetkezési szokásait a korarómai sírkövek őrizték meg számunkra. A kelta nők jellemző ékszerei: a torques, vastag gerezdes karperec és két szárnyas fibula a vállon. Ez utóbbival tűzték meg felső ruhájukat. A férfiakat már római viseletben ábrázolták.
Weöres Sándor: Magyarok  
Ezer évig a Duna partján ültem és sírtam. Ekkor egy iszapgöröngy a talpam alatt megmozdult síkosan, varangyos sár, fölém hajolt és szeliden köszöntött:
-Nézz rám! Megismered önmagad?
Tövises folyószegélyen az éles napsugár kegyetlen aratásában és a vacogtató ködben, a fényességben: lábam alatt hevert susogva, habok holt terhe, vállról levetett zsák, és meg se pillantottam;
mellettem asszonyom már szinte sátrat vont fölénk, de csak mi láttuk, s a parti homokból lángost sütött, amíg pásztorkutyám, fekete-hímes sárga lárvában, mint egy örök isten, a változó holdra kiáltozott,
fölöttem Esztergom s Visegrád kő-melle dörgött, Szentendre tarka népe zsivajgott, s a Naphegyen áldozó kelták, római jövevények, dobogó patkók, Vu-vang, Frauendienst, Rinascimento, a Rózsák apjának türbéje, acélhidakból szőtt Budapest, mind álmomban vonultak el, mert ébren se hittem a szememnek -
de akit ezer évig meg se pillantottam, most íme fölém hajolt, arca helyén homály s a habok sarló-csapásai, semmi más,
és méginkább sírtam, mert – úgy véltem – eleven vérből fakadtam, mint az állatok.
Kézen fogott, vezetett minket: a barnán füstölgő révlámpák partrabukó piros idomait csipkésre hasogatta kis csoportunk.
A lerombolt híd tövén a kompot sötétben értük el.
kard.png

 

Kedves Olvasó!

Köszönöm, hogy érdeklődött a Dunakanyar kultúr- és helytörténete iránt!

Küldetésemnek tartom, hogy bemutassam ezt a szívemhez közel álló helyet...

A blogposzt önkéntes munkával jött létre, aminek folytatását itt támogathatja:

Fábián Erika OTP Bank 11773119-15463812 (Adomány megjegyzéssel)

Szeretettel várom sétáimon is: https://seta.dunakanyarkult.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr4716655450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308
süti beállítások módosítása