Kézmosás a karácsonyböjti étkezés előtt - Nógrád megye (Manga János, 1954)
Nógrádi magyar népszokások
Jézus világrajöttének pillanata (akárcsak halála) megszentelte a vizeket. A néphitben ismert az újszülött első fürösztővize mint szépségvarázsló szer. Jézus születésének idején ezt a hatást az összes vízforrás átveszi. A megújulást célzó karácsonyböjti, újévi fürdés, mosakodás, tisztálkodás az évkezdet ősi, kultikus hagyományaihoz tartozik.
keb.jpg
Karácsonyböjti ebéd Nógrád megyében, 1954. december 24. Manga János - Palóc Múzeum
Mit etteķ karácsonyböjtkor? Dejtárban, Nógrád megyében például fokhagymát ettek kenyérrel, diót, almát, túrós lepényt, túrósdedellét, mákosdedellét, szőlőt, mákos kalácsot, káposztalevest és bort.
A jellegzetes karácsonyböjti ételek fontos alapanyagai voltak a zöldségek és a gyümölcsök, közülük is leginkább a bab, a lencse, a káposzta, a gomba, az aszalt gyümölcsök, az alma, a dió és a sült tök. A szokás szerint a zöldségekből és az aszalt gyümölcsökből készült leves vagy sűrűbb étel volt a főfogás. Az aszalt gyümölcsök és a káposzta kivételével mindegyik zöldséghez fűződik egy-egy hiedelem
A babot és a lencsét egyaránt azért fogyasztották, hogy sok pénzt, gazdagságot hozzanak az elkövetkezendő évre, ám a babhoz több más hagyomány is kapcsolódik. Egyes helyeken azért ették, hogy sok csibéjük legyen az újévben, máshol lencsével kevert babot kentek az ökrök és a tehenek hátára, hogy szép kövérek és értékesek legyenek. A gombafogyasztás szintén a baromfineveléssel volt kapcsolatos, a babona szerint ugyanis, aki nem eszik gombát karácsonykor, nem lesz baromfia az újévben.
A karácsonyesti vacsoránál fontos szerepet kapott ételekhez szerelmi jóslások és szépségvarázslatok is tartoztak. Néhány ezekből:
tolnaivilaglapja_1940_04_pages277-277.jpg
kalv_2.jpg
 Karácsonyböjti alvás Manga János fotóján -
Ebben az időszakban végre pihenhettek is...
Békés ünnepi készülődést mindenkinek!