DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308

2020. március 21. 09:33 - fabiane

Pilinszky és Jutta Nagymaroson

 


pili.jpg

Pilinszky és Jutta Scherrer Nagymaroson (1975 szilveszterén)

Pilinszky 1970 októberében Poignyban, egy nemzetközi konferencián ismerkedett meg Jutta Scherrer német származású, Párizsban élő szlavista tanárnővel, akivel a kapcsolata 1976 elejéig tartott.

Pilinszky János: 1970. december 22.

Rühes ebek, vérzünk a párnán.
Gyönyörűek vagyunk.
Azután csak ügyetlenek
és halhatatlanok.

 pilh.jpg

Pilinszky János 1956. október 1-jén az Írószövetség által szervezett bécsi hajókiránduláson

Pilinszky levele disszidálási szándékáról Szőnyi Zsuzsának és férjének, Triznya Mátyásnak Rómába - Bécs, 1967. 
"Drága Zsuzsa és Matyi!
Pillanatnyilag nincs erőm hosszan és részletesen írni. Egy nemzetközi kerekasztal-konferencia alkalmából sikerült kijutnom Bécsbe és Párizsba. Itt ért egy hivatalos belga és angol meghívás, a kinntartózkodásra azonban nem kaptam további engedélyt. Ez betette számomra az ajtót. Tervem, hogy visszatérek Franciaországba, s máris elvállaltam 5 francia könyv fordítását (franciáról magyarra) egy katolikus bécsi kiadó jóvoltából.
Még nem tudom azonban, mihez kezdek, hol telepedek le végleg. Tájékozódás végett rettenetesen jó lenne találkoznom veletek. Az idáig vállalt munka lehetővé tenné számomra, hogy akár Rómában telepedjem le. Rómát nagyon szeretem, és jelenlegi félelmetes depressziómban úgy tűnik, hogy... Nagyon kérlek, ha volna valami ötletetek, írjátok meg.
Útlevelem 69-ig érvényes, és ezt szeretném kihasználni, hogy mielőbb helyet találjak a letelepedésre. Ha tudtok, postafordultával írjatok.
Nagyon várom,
szomorú barátotok: Jancsi"

...aztán Juttával mégis a maradás mellett döntött: "János azt szeretné, ha itt laknának, Párizsban nem tud verset írni, de világos, hogy nem lakhatnak tartósan Budapesten, talán nyári vakációra eljön Juta, Kassákné házába, Nagymarosra, a Duna-partra, Breuer Marcel-székek a teraszon, vacsora után Armagnac, Juta panorámát fest a kelet-európai disszidensekről, szeret, archivál, elemez, rendszerez és nem utolsósorban segít bennünket, mikor én néhány napig egy zárt szobában aludtam, Juta megmozgatta a nyugati sajtót, János azt mondja, lehet, hogy két birodalom, de az egyik rákos, a másik pedig nem az, kedves történetek, elégia, és már az eltávolodás megrázkódtatásai, a porondon nincsen csattogás, csak egy történet egy New York-i házról, amely a költő szeme előtt omlott össze, lefordítja franciára, az ember fáj a földnek, l’homme fait mal a la Terre, de aztán mond valamit, tu me fais mal, mosolyog Juta, de még mielőtt elálmosodnának a háziak, üljünk kocsiba és hagyjuk magára Pilinszky János költőt egy hölggyel, aki mint előtte és utána a többiek, neheztelően imádja és időlegesen gondját viseli, mert arra szüksége van, hogy gondját viseljék, az angyalféléknek szüksége van erre." Konrád György: Pilinszky (DIA)

 

pil1.jpg

 

pilinszky.jpg

Kovács Erika: „Mindenből költészet lesz és csend…”. Pilinszky-emlékek, dokumentumok (2003)

Milyen állapotban volt a költő 1970-ben?

"János úgymond nem csinált semmit. Egész nap ült a fotelben, elszívott napi három doboz Gauloise-t, közben meditált, gondolkozott, és olykor hónapokig nem írt egy sort sem. Aztán, amikor belefogott, akkor megszakítás nélkül írta meg a cikket, tíz perc alatt három, igen sűrű, mély gondolatokkal teli oldalt." Jutta Scherrer

Pilinszky naplójából:

"Jutta -*95 nap: 6-tól 6-ig.

Szept. 28-tól 29-ig.

Juttát nem tudom feleségül venni. Ezt a körülmények nem engedik. Se így, se úgy. Másfél hónapot viszont mindig tölthetek nála, s ő énnálam. Másfél hónapra ő lesz az én vendégem, s másfél hónapra én az övé.
A belső forma: a tökéletes szublimálás.

Ha semmi cigarettát nem szívok: 20 pont
Ha semmit sem iszom: 20 pont
(Minden cigaretta 1 pont levonás)
(Minden pohár ital 2 pont levonás)
Negyven pont: sikeres nap.
Cukrot veszek. Borotvapengét. Szevenalettát.

Jutta-nap: Első félidő
(18-tól 6-ig): 20 pont
Második félidő:

Bor: 4 pohár
Cigaretta: || | | | |

A reggeli cigarettának ellenálltam. A reggeli utáni cigarettának nem tudtam. Ezért kell áttérnem egy másik rendszerre.
A reggeli pohár bor vacak volt. 4-kor csillapítót veszek be, s este, elalvás előtt.
108
Juttám, már 4-5 cigaretta és egy pohár bor elég, hogy a sétát elhagyjam. Pedig pillanatnyilag a legtöbb, amit értünk tehetek, hogy minden méregtől megtisztulok.
Délben minden összedőlt. Családommal szemben olyannak kell lennem, hogy csak ahhoz kell tartanom magamat, amit én magam remélek.
Juttám, holnap újra a Te napod lesz. Jó éjszakát, édesem. Ma: Bébi*96 napja van. Alázatában és esettségében ritka tanítóm ő.

(...)

Okt. 1. 10-től Okt. 2. 10-ig
Jutta-nap

1.) Minél élesebb képet kell rajzolni mindenkiről. A viszonylatok pokoli mechanizmusáról. S ugyanakkor imádkozni azért a morzsányi kegyelemért, ami nélkül mindannyian alapvetően rosszak vagyunk. Nincs jó és rossz ember. Legfeljebb szerencsés és szerencsétlen, dolgos és kisemmizett stb. De mindez csak természetes síkon. Már maga a tiszta természet is több ennél.
2.) Ahogy egyetlen agyvelő elegendő minden lehetséges tudományos fölfedezés elvégzésére, úgy egyetlen szív is elegendő a teljes univerzum válságának föloldására. Az eredendő bűn különben képtelenség volna. Jézus se mint Isten, hanem mint ember váltotta meg a világot. A megtestesülés különben értelmetlen lett volna. Innét, hogy Jézusban minden emberi szív univerzális föladatra hivatott. Innét, hogy a jóság, bár tökéletesen magányos – mindenkor egyetemes. Kívülről tűnik csak legfőbb önzésnek. Akár egy művész munka közben. De ha egyszer ezt választottad, semmiféle kommentár nem érdekelhet többé. Minden nagy fölfedezés előlegezett volt. Holott: egyedül Istent érdemes előlegeznünk. Mivel egyedül ő reális. Ebben a perspektívájában a létezés fölülmúlhatatlan.
110
Juttám! Napod nem sikerült tökéletesre. Mégis ez a nap hozta meg az első reménysugarat! Eredmény: 30 pont (1 dc. bor és 5 cigaretta.) Köszönöm. Viszlát holnapután!

(...)

[Juttáért…]
Imádság, Egészség, Odaadás, Intelligencia

Juttát elfogadom mint életem legfőbb tényét. Mindent meg kell tennem, hogy békés és boldog legyen.
Ezért: 1.) egészség (kevés, de inkább semmi alkohol; kevés, de inkább semmi cigaretta).
2.) Nagyon rendszeres és nagyon elmélyült munka, hasonlatos a gondolkozáshoz és főként az imádsághoz.
3.) Rendszeresség és szorgalom. (Levelek; nyelvtanulás.)
4.) Pontosság a lapnál: Cikkek.
5.) Séták. Alvás. Takarékosság.
6.) Szakadatlan imádság.
7.) Esti összegezés. Reggeli összegezés. (Szekrényrendezés.)

Jutta iránti szerelmemből csak az abszolút önzetlen részt vállalni. Mindent a másikért, őérte.
Fölhívom Juttát.
Fölkeresem Aczélt.*153 (Jutta; amerikai út.)
A kreatúra sorsát élni, és nem a magamét. (S. Weil.)
Keresni egy új „dolgozat” fonalát.
Imádkozni.
Levelek Juttának; két cikk – holnap, vasárnap.

Depresszió és tüdőgyulladás. Szervezetemben sok acetont találtak, ami a végső kiéhezettség jele, s a koncentrációs lágerek tipikus betegsége volt."

vali.jpg

Váli Dezső fotója: "Öregúr mise után – F/77/15
Halálon innen – halálon túl. Ezt a képet nagyon szeretem. Pilinszky fotóira vagy még inkább a szobájában lógó fényképekre emlékeztet. Simone Weil sírja Angliában, egy Klösz-fotó. Véletlen sikerült pillanatfelvétel. A nagymarosi alkotóház ebédlőjében nekem az ablak melletti asztalhoz terítettek. Onnét nézegettem a Duna-parti sétányt, s a kerítést akarhattam éppen lefotózni, mikor besétált az öregúr a látómezőbe. Vasárnap reggel volt."
Váli Dezső: F.napló

Kassák Lajosné 1977-es levele Pilinszky Jánosnak:

"Édes Jancsi!
Mi van magával, hol kószál a nagyvilágban? Valahányszor kimegyek Nagymarosra és benyúlok a szekrénybe, azonnal szemembe ütközik szépen rendbe rakott holmija, amit ott felejtett.
1. Szép téli drapp pulóver.
2. Két pár gyönyörűen tisztára mosott zokni.
3. Egy bontatlan írógépszalag.
4. Jutta nadrágban, Jutta fürdőruhában, Jutta nem tudom még miben, de egyik szebb, mint a másik. Hogy volt szíve ezeket a gyönyörű fotókat csak úgy elhagyni? Egyébként én megőrzök mindent és bármikor a rendelkezésére áll. De a büntetés az, hogy ki kell érte jönni Nagymarosra. Hogy mikor leszek Nagymaroson, azt Elemérrel megüzenem, aki ma este jön hozzám, mert megírni hosszadalmas és bonyolult. De hogy ilyen hűtlen legyen valaki, attól nagyon szomorú vagyok. Kijött‐e már az új könyve, remélem sűrgősen küldi, nagyon várom.
Addig is sok‐sok csók és szeretet
Kassák Kláritól"

Pilinszky fotói:

pf0.png

pf7.jpg

pf5.jpg

pf1.jpg

 

pf6.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr1315536760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308
süti beállítások módosítása