DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308

2020. március 08. 13:39 - fabiane

A Koperniczky-család Zebegényben

kop.jpg

A családalapító helyi mészárosmester volt - három gyermeke sorsáról tudunk, két fia teljesen különböző életpályát futott be. Ferenc pápai prelátus lett, nagyban támogatta a templom elkészülését - István helybeli vendéglős és földbirtokos maradt, tragikus halált lelt...

koperniczky_022.jpg

Koperniczky Ferenc Jeckel Ferenc festményén

KOPERNICZKY FERENC dr. teol. (1851.febr. 17. — 1941. márc. 22.)
Zebegényben, Hont megyében született. Teológiai tanulmányait Bécsben végezte pazmanitaként és ott szerzett doktori címet.  1874. júl. 26-án történő pappászentelése után káplán lesz Stomfán, 1878- ban Érsekújvárott, 1879-ben adminisztrátor Ürményben és egyúttal az esztergomi Szent Anna beneficiátusa. 1880-ban Esztergomban az érseki lyceumban tanári kinevezést kap. 1882-ben levéltáros és szertartó. 1883-ban Nagyölveden tevékenykedik mint plébános. 1901-ben előbb helyettes, majd kerületi esperes.  Az esztergomi főkáptalanban mesterkanonokságot nyer 1908. nov. 14-én, amelyről azonban 1915. nov. 15-én lemond, amikor a pozsonyi társaskáptalan prépostja lesz Komlóssy Ferenc helyett.  1910-től az esztergomi szeminárium rektora és a teológiai stúdiumok prodirektora. Pápai prelátusi címmel tüntették ki.
Szülőföldje
iránt mindig nagy szeretettel viseltetett. Pozsonyban hunyt el 1941. márc. 22-én, életének 90., pappászentelésének 67. évében. Kívánságához híven, Zebegényben temették el.

(Beke Margit: Esztergomi kanonokok 1900-1985) 

 Gyűjtés a zebegényi templomra (Esztergom, 1904)

"A ftdő egyházi főhatóság már 1859-ben szólította fel Zebegény községét, hogy gondoskodjék megfelelő helyről, ha azt akarja, hogy abban a kegyben továbbra is részesüljön, hogy istentiszteletre ne legyen kénytelen az anyaegyházba, Nagymarosra átfáradni, hanem hogy a szent miséket is Zebegényben élvezhesse. E figyelmeztetésre megindult a gyűjtés ; készpénzt a legtöbben nem adtak, hanem csak kötelezőt egy bizonyos összegről, melynek kamatait, addig mig  a buzgóság tartott, a mindenkori zebegényi templomatyának fizették, aki is kezelte a befolyt pénzeket. A buzgóság lankadt, a tőkék kötelezőkben voltak, az elmulasztott kamatokat pedig hűségesen jegyezte a templomatya. 1891-ben boldogult elődöm, Thuránszky Ármin, dr. Koperniczky Ferenc jelenlegi nagyölvedi esperes szives támogatásával országos gyűjtést rendezett, melynek eredménye 1892. végén 2746 frt 55 kr. volt, a mely összeg azért szaporodott ennyire, mert Szakács Viktor, aki Thuránszky Ármin kanonokká történt kineveztetése után adminisztrátor lett, szorítani kezdte a hátralékosokat a fizetésre. Ezt a 2746 frt 55 krt és ennek időközi kamatait vettem át 1893-ban takarékpénztári könyvben, midőn a plébániát elfoglaltam; ehez járult 1296 frt 42 kr. hátralékos 6123 frt 96 kr. behajtandó adósság" és 42 frt 32 kr. készpénz. Ezzel a vagyoni állapottal nem foghattam templomépitéshez. Első dolgom volt rendezni a viszonyokat, a 20—30 év előtti tartozásokat és a, tömérdek hátralékot behajtani. Biztosithatom a »zebegényi nyaraló« urat, hogy ez volt életem legszomorúbb munkája, melyről inkább hallgatni szerettem volna. Tiz év után úgy áll a dolog, hogy (dr. Koperniczky Ferenc úr időközi gyűjtésével, mely 770 frt. tőkét és annak időközi %-át képviseli) 1902. év végén a takarékpénztárban volt 26.649 kr  ümölcsözőleg elhelyezve, magányosoknál 3050 kor. 36 fillér és készpénz 10 fillér; összesen: 29.699 kor. 85 fillér és tömérdek összehordott kőanyag." Dr. Robitsek Ferenc, esperes - Nagymaros

A szülőföld iránti hála. (Esztergom, 1913) "Szülőfaluja iránti ragaszkodásának ismételten megható tanújelét adta már dr. Koperniczky Ferenc praelátus kanonok, ki sok évvel ezelőtt gyűjtést indított az iránt, hogy szülőfalujában, a hontmegyei Zebegény községben templom épüljön. A lelkes fáradozásnak eredménye, a szép templom már két év óta szolgálja Isten dicsőségét s lassan-lassan a hivek adományaiból felszerelve a vidék legszebb templomának mondható, legutóbb a bőkezű főpap egy stílszerű öröklámpát s hat szépmivű gyertyatartót ajándékozott a templomnak. Zebegény azonban Nagymaros filiája lévén, templomában csak minden második ünnepen mutatott be szt. misét a nagymarosi segédlelkész. Most aztán dr. Koperniczky Ferenc praelátus kanonok lehetővé tette, hogy község népe minden ünnepen szt misét halgathasson. Felkérte ugyanis a községben üdülés céljából tartósan letepedett Búzna János plébánost, a jónevü festőművészt, hogy a község híveinek a közbeeső ünnepnapokon is szt. misét mondjon s egyéb lelki pásztori teendőket is végezzen. A lelkészkedö plébános tiszteletdiját Dr. Koperniczky Ferenc praelátus magán pénztárából födözi."

Orgonaszentelés Zebegényben. (Esztergom, 1916) "Dr. Koperniczky Ferenc pozsonyi prépost ismét nagylelkű adománnyal mutatta ki szülőfaluja, Zebegény iránt való ragaszkodását és szeretetét. Ugyanis a már országos hírűvé vált zebegényi templom részére egy 15 változatú Rieger orgonát csináltatott, amelyet január 30.-án személyesen szentelt meg. A beszentelés után prédikált és nagymisét mondott a híveknek. Szentmise után Zebegényben fenntartott lakásán fogadta az iskolaszék -és a községi képviselő-testület tagjait, melynek 
szónoka Fischer Sándor ny. min. főigazgató lendületes beszéddel üdvözölte préposti kinevezése alkalmából, majd tolmácsolta a hitközség háláját és köszönetét ez újabb adományért, mely a hivek áhítatát és vallásosságát emeli és erősiti. Koperniczky prépost meghatva köszönte meg az üdvözlést, örömének adott kifejezést, hogy szülőfalujához való ragaszkodását ekkép kifejezhette, mert mindenkor szivén viseli a zebegényiek hitéletének előmozdítását. — Az orgona a Rieger-cég 2042 opusa. 9 valódi és 6 mechanikai változattal, a temlom architektúrájához illő szekrényben, kellemes lágy hanggal, Büchner karnagy bírálata szerint kifogástalan mű, a változatok teljesen megfelelnek a hangszinnek. Büchner karnagy máris megígérte, hogy ezen kellemes, finom hangú orgona kedvéért a nyár folyamán jótékony célra Zebegényben orgona-hangversenyt fog rendezni."

 zebnagy.jpg


Havas Boldogasszony nagyharang, Zebegény

(http://www.magyarharangok.hu/zebegeny.html)


Felirata készítése évéből, 1924-ből:

"ISTEN DICSŐSÉGÉRE, S A HAVI BOLDOGASSZONY TISZTELETÉRE ÖNTETTE A ZEBEGÉNYI RÓM. KATH. TEMPLOM RÉSZÉRE DR. KOPERNICZKY FERENCZ PÁPAI PRELÁTUS, POZSONYI PRÉPOST ARANYMISÉJE ALKALMÁBÓL."

kopf.JPG

Koperniczky Ferenc pozsonyi prépost, a templomépítés fő támogatójának nyughelye Zebegényben.

(forrás: http://egyelettajairol.blogspot.com/2014/02/zebegenyben-jartunk-2.html)

 

A lélekharang húga nevéhez fűzödik:

zeblel.jpg

Szent István lélekharang, Zebegény

Felirata:

"ISTEN DICSŐSÉGÉRE, ÉS SZ. ISTVÁN ELSŐ MAGYAR KIRÁLY TISZTELETÉRE KÉSZÍTTETTE A ZEBEGÉNYI RÓM. KATH. TEMPLOM RÉSZÉRE PRENOSZIL IVÁNNÉ, SZÜLETETT KOPERNICZKY JULIÁNNA."

"ÖNTÖTTE SZLEZÁK LÁSZLÓ HARANGÖNTŐ BUDAPESTEN 1924. ÉVBEN."

Kopoerniczky Júliáról a következő cikkben hallunk: (ESZTERGOM,1913)

"Halálozás. Súlyos csapás érte dr. Prenoszil Ivánt, Pállfy Miklós herceg jószágkormányzóját és nejét Koperniczky Juliskát, Koperniczky Ferenc dr. prelátus-kanonok húgát. Szeretett fiuk: Prenoszil István f. 23-án rövid betegeskedés után elhunyt. A bánatos szülök ez alkalommal a következő gyászjelentést bocsátották ki:
Fájdalomtól
megtört szívvel, de Isten akaratában való megnyugvással tudatjuk, hogy forrón szeretett fiunk Prenoszil István f. évi május 23-án reggeli fél 5 órakor a haldoklók szentségeinek ájtatos felvétele után, életének 26-ik évében az Istenben elhunyt. Drága halottunk földi maradványai f. évi május 25-én d. u. 4 órakor lesznek a malackai róm. kath. sírkertbe elhelyezve. A szentmise-áldozat f. 26-áo reggel 8 órakor a plébánia templomban lesz a Mindenhatónak bemutatva. Malacka, 1913, május 23-án. Áldás poraira! Dr. Prenoszil Béla ügy védj., mint testvére. Dr. Prenoszil Iván kir. tanácsos, herceg Pálffy Miklós jószágkormányzója. Dr. Prenoszil Ivánné szül. Koperniczky Juliska, mint szülői. Koperniczky Ferenc prelátus tegnap utazott fel Malackára, hogy ott a ma végbemenő temetésen részt vegyen."

A másik Koperniczky fiú eltérő sorsáról itt értesülhetünk:

(Esztergom és Vidéke, 1917) "Nagy részvétet keltett városunkban is Koperniczky Istvánnak, a Zebegényi Polgári Kör vendéglősének, Koperniczky Ferenc esztergomi prel. kanonok, pozsonyi prépost testvéröccsének tragikus halála. Koperniczky, aki a községnek legvagyonosabb kisbirtokosa volt, Ipolyságra ment csütörtökön, hogy az ott vásárolt tizenhárom darab sertést elszállítsa. E sertések közül egyet- egyet Exner Józsefné és Gál szobi hentes kapott, tizet a nagymarosi hentesek, egyet pedig megtartott magának. A pénzt a többiek neki adták át, a nagymarosiak azonban állítólag már előre kifizették a sertések árát. Koperniczky Ipolyságról délután indult el a tehervonattal s bár, mint az állatok kísérője, a pakk-kocsiban kellett volna utaznia, ő, a rendkívüli hőség miatt, a fékező fülkéjében foglalt helyet. A vonat körülbelül éjjel két órakor érkezett Szobra. Itt öt kocsit lekapcsoltak s ekkor ezek maguktól körülbelül négy-öt méter távolságra siklottak. A váltó nem volt szabad s ezért a fékezők a vonatot hátra hívták, hogy a lekapcsolt kocsikat még tovább tolják. A vonatvezető kissé nagyobb lökést adott hátrafelé a vonatnak s a nagy zökkenés következtében három teherkocsiról az ölfák lehullottak. A sertésekkel telt teherkocsi pedig kisiklott s mintegy harminc méternyire futott, de nem a síneken, hanem a talpfán. Igen valószínű, hogy Koperniczky István a nagy rázkódás következtében álmából fölriadt és álmos fejjel vagy leugrott vagy leesett a fékezőfülkéből, a síkos síneken elcsúszott, keresztben bukott a sínekre és a tovább guruló kocsi első kereke derékben kettészelte. Alsó és felső testrészét egy méternyi távolságban találták egymástól. Mikor Cobor Imre t. b. főszolgabíró a szerencsétlenség helyére érkezett, az áldozat ujjáról az egyik gyűrű már eltűnt. A holttestet a községi halottasházba szállították s mikor a csendőrség a halottasházba ment, már a másik aranygyűrű is eltűnt. A halott nadrágzsebében százhuszonkét koronát találtak ; de eltűnt az áldozat nagy bőrtárcája, melyben mindig több ezer korona készpénz volt. A temetés vasárnap délután volt nagy részvét mellett."

Címkék: Zebegény
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr1315510556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
DUNAKANYARKULT Fábián Erika blogja 06-70-3129308
süti beállítások módosítása