Dunakanyarkult

2021. május 09. 19:35 - fabiane

A börzsönyi turistajelzések (fel)festői

jelfes.jpg

(Természetjárás, 1956)

Az első hazai turistajelzéseket valószínűleg a Téry Ödön alapította Magyar Kárpát Egyesület Selmecbányai osztálya helyezte ki 1882-es megalakulása után. A börzsönyi "vörös"-ről először 1889-ben írtak...

Kirándulásajánlat:

kk_6.jpg

(Kirándulók Kalauza, 1889 - Turisták lapja)

 

ter_1.jpg

Babós Imre (első turistajelzéses térképünk elkészítője) így emlékezett a Magyar Turista Egyesület útjelzéseire:

tu1.jpg

tu2.jpg

(Turisták Lapja, 1938 - MTE jubileumi száma)

A turistautak nyomvonala sokszor a magánterületek elhelyezkedésétől függött. Gróf Esterházy Miklós így panaszkodott a nagyszámú rendetlen érkezőre:

 

pt.jpgtu3.jpg

(Turisták Lapja, 1922)

 1928-ban az ország legtöbb részén megszaporodtak a turistautak, de a Börzsönyben nem ez történt:

uj_1.jpg

uj2.jpg

(Pesti Napló, 1928)

bh.jpg

A turistajelzés felfestőinek Lakner Károly adott gyakorlati tanácsokat:

ut1.jpg

ut2.jpg

ut3.jpg

(Turisták Lapja, 1929)

A Börzsöny tiltott területei csak 1932-ben szabadultak fel:

heg.jpg

Turista-mintaterület” a Hegyestetőn


A visegrád-dömösi híres Dunakanyar félkörben teljesen körülöleli a Börzsönyi hegység déli szigetszerű nyúlványát, a Nógrádverőce, Nagymaros, Zebegény közé szorult Szentmihályhegy-Hegyestetőt. Budapest környékének ez a régi szép kirándulóhelye az utolsó évtizedekben szigorúan zárt koronauradalmi vadászterület volt.
Most ismét megnyílt a turisták részére a természet e csodás paradicsoma, siker koronázta a szövetség szívós törekvését és Dr. Karafiáth Jenő turista-kultuszminiszternek, még mint OTT elnöknek ügybuzgó fáradozását: Horthy Miklós kormányzó hozzájárult, hogy e terület a MTSz-nek adassék 10 esztendőre bérbe.
Mint legutolsó számunkban röviden beszámoltunk róla, a MTSz a vadászbérletet oly feltételekkel adta albérletbe, amelyek a turistaforgalom szabadságát biztosítják és alkalmasak a vadász- és turistaellentétek mintaszerű kiküszöbölésére. A területet a szövetség egyébként is mintaterületnek tekinti és turistaműszaki munkálatainak végrehajtásával egyik csekély taglétszámú, de alkotó munkára készségéről jól ismert tagegyesületét, az Encián Turistákat bízta meg.
Az Enciánok a néhány tavaszi hónap alatt rengeteg fáradsággal, igazán csekély költséggel, jól irányított munkáscsapattal s minden tagjuk kezemunkájával tényleg mintaszerűt alkottak. Erről tanúskodnak a rendbeszedett, kitakarított, szélesített, sokhelyt újjáépített ösvények s utak, a szabályos átjelzések, útjelzőtáblák, a kényelmes, csinos pihenők, védkunyhók, az ízléses jelmondatos táblák, hulladékgyűjtő kosarak, — az új turistakultura mindmegannyi példás „mintaobjektumai“, — melyeket most, május 29.-én készen adott át az egyesület a MTSz elnökségének s hatósági kiküldötteknek és ezek révén a turistanagyközönségnek.

(Turistaság és Alpinizmus, 1932)

terk_1.jpg

 A börzsönyi mintaterületről itt írtunk: 

https://dunakanyarkult.blog.hu/2020/05/08/borzsonyi_mintaterulet

Érdekesség: A börzsönyi "vörös" jelzést módosítani kellett - ugyanis 1935-ben, amikor az országos túraútvonal egységesítése kezdődött, a kékpártiak győztek, hiszen ebből tudtak többet összekötni. Ekkor az Encián Turistaegyesület tagjai festhették újra a jeleket Zebegénytől Verőcéig.
Az országos Kék-jelzést (aminek eredetileg az Árpád út nevet szánták) végülis 1938-ban avatták fel "Országos Szent István Vándorlás"-sal, amely alatt a két végpontról indulva 800 turista stafétaszerűen váltva egymást, járta be az utat.

20210508_165957.jpg

(Turisták Lapja, 1938)

A jelzett utak száma egyre nőtt:

turistaklapja_1938.jpg

(Turisták Lapja, 1939)

...és már a térképen is feltűntek ezek a jelzések:

t1.jpg

t2.jpg

(Turisták Lapja, 1939)

A turistautak rendszerét az 1950-es években is tovább bővítették: 

 

te_1.jpg

(Természetjárás és Turistaság, 1958)

...és ez a munka a mai napig folyik.

jelzesfesto_sablonok-p1170344.jpg

A jelenlegi turistajelzések kihelyezéséhez alkalmazható segédletek itt találhatók:

http://mtsz.org/szakmai_fuzetek_sorozat

jelzesfesto_sablonok-p1170339.jpg

 

Búcsúzásul egy olyan, még XIX. századi Börzsönyi túra leírását idézzük, ahol nem a turistajelzések nyomában haladtak. Úttörőink nekünk is kijelölték az utat, jó kirándulást mindenkinek!

 

v1.jpg

v2.jpg

v3.jpg

v4.jpgv5.jpg

(Turisták Lapja, 1898)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr2216527212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2021.05.10. 19:12:56

Nagyon érdekes írás a magyar természetjárás történelméből!
Dunakanyarkult
süti beállítások módosítása