DUNAKANYARKULT /Nem tartozik a hasonnevű egyesülethez!/ Fábián Erika 06-70-3129308

2021. június 06. 18:06 - fabiane

Csónak- és hajófelvonulások a Dunán

fortepan_54210_1.jpgSzent István Emlékév, hajófelvonulás a Dunán - 1938 (Fortepan/Nagy Gyula)

A dunai vízi felvonulások a múlt század elején indultak a frissen alakult evezős egyletek rendezésében, és természetesen nemsokára a Dunakanyarban is elterjedtek. Csak később kaptak ezek a rendezvények politikai, vallási felhangot...

Egy korai híradás 1905-ből:

nemzetis1.jpg

evegy.jpg

nemzetisp2.jpg

Tóth László helytörténész így írt a 20-as évektől a pesti nyaralók által szervezett verőcei felvonulásokról:
A terrénum, amelyben a verőcei társaság igazi kedvét lelte, az ünnepségek és mulatságok szervezése volt. Ebben páratlan tökélyre vitték nyári szerepléseiket. Az Anna bálok, a Szent István napi ünnepségek megszervezésében és lebonyolításában Frohner Románnak vezető szerep jutott. Ő vezette le az elmaradhatatlan tüzijátékokat, a dunai lampionos csónakfelvonulást, amelynek záró csónakjában, amely egy nagyméretű molnárladik volt, Pitykó cigány és bandája húzta az indulót. Ebben a vízi járműben, mint kormányos foglalt helyet helyet Frohner Román, aki innen dirigálta az egész felvonulást és gyújtotta meg a tüzijáték kezdetét jelző első rakétát. A parti villák kertjeiben a lampionok százai egészítették ki a tüzijáték fényeit, és ebben az utolsó fázisban meggyújtott görögtüzes hangulatban ért véget a mulatság a nagyvendéglő nagytermében. Ez egyben a hangulat tetőfokát is jelentette.
Zebegény sem maradhatott le, ott sportversenyekkel párosították a víziünnepélyt - a védnök politikusok, egyházi személyek közül Koperniczky zebegényi, Keve Károly szobi születésű volt, a többiek pesti nyaralók:
zebip.jpg

fb_img_1622976875428.jpg

A 30-as években Apponyi grófnő is szervezett dunai ünnepségeket a Virágegylete számára:

 

fb_img_1622976582649.jpg

 


Mikulás jön át a Dunán (1934) - Zebegény nagyasszonya, gróf Károlyi Lászlóné szül. gr. Apponyi Franciska, mint Napraforgó, virágegylete számára az idén is érdekes és eredeti elgondolású Mikulás-estét rendezett december 6-án, melyen nemcsak a háromszáznál több tagot számláló virágegylet vett részt, hanem az egész község is. Az ünnepély az enyhe, sötét esti órákban, a Dunaparton zajlott le. Pilismaróti Dunapartról tűzijáték jelezte az onnan Zebegénybe igyekvő Mikulás indulását, ki feldíszitett és villamoslámpákkal kivilágított nagy csónakon helyezkedett el segítő társaival. Remek, felejthetetlen látvány volt a sötétben lassan közeledő kivilágított csónak, melyen fényes nagy kereszt és ragyogó csillag alatt állott csillogó ruhában a magas Mikulás, sok szeretetcsornagja közölt. A fűtött meleg szobákban várakozó gyermeksereg álmélkodva vonult a Duna- partra, ahol már elhelyezkedtek a szülők és más érdeklődők. Rövid ima és kisebb beszéd után szétosztották az édességeket tartalmazó sok csomagot. Minden egyleti tag, kicsi és nagy, kapott 1-1 csomagot. A Mikulás érkezését végignézte a kegyelmes asszony is két kis unokájával.

A fővárosban 1935-re már turisztikai rendezvénnyé vált a felvonulás, és a politikai jelképek is megjelentek:

0001.jpg

0002.jpg

csf.jpg

A pesti nézőközönség

1934-ben politikai hajófelvonulást rendeztek Horthy tiszteletére - ide motoros járműveket vártak:

hod.jpg

Egy szemtanú leírása szerint a korabeli dunakanyari csónakfelvonulás leképezte a politikai fenyegetést is:

Ízléstelen tüntetés Szent István napján  
Igen tisztelt Szerkesztőség! Szent István napján kínos látványnak voltam a tanúja. Nagyobb társasággal - többek között két külföldi vendéggel - csónakkirándulást tettünk Nógrádverőcére, ahol a Duna-partról néztük a nagy nemzeti ünnep alkalmából rendezett lampionos csónakfelvonulást. Legnagyobb meglepetésünkre az egyik csónakról egy két méter átmérőjű hártyapapíron percenként egy nyilaskereszt rajza villant fel. Ez a szent-istváni gondolattal ellentétes szimbólum a parton álló nézőközönségben meglepetést és felháborodást váltott ki. Mindenki elítélte ezt az eljárást, amely minden magyar magasztos ünnepét pártagitációra akarta kihasználni. Külföldi vendégeinknek, akik behatóan érdeklődtek a nyilaskereszt szerepe iránt, nem tudtam megmagyarázni, mi köze van Szent István kettős keresztjének a nyilaskereszthez.
Tisztelettel: (Aláírás).
(Esti Kurir, 1937. augusztus)
A felvonulások pompájáról a következő rendszer sem mondott le:

 vv.jpg

(Népszava, 1958)


fb_img_1623040541008.jpg

Lampionos kajakfelvonulás - Verőce, 2015 (Fotó: Zirig Árpád)

A Dunakanyarban napjainkban is megrendezik a Szent István napi lampionos csónakfelvonulást. Verőcén ezt mindig trombitaszó kíséri, ennek története a következő:

sc_1.jpg

Schuppauer Anita írta a Verőce Anno oldalra: "Apukám először 1967-ben játszotta el a lampionos csónakfelvonuláson az Il silenzio-t. Ami azóta is nagy siker az ünnepségsorozatban. 17 éves volt mikor egy fellépésről épp a Dunára érkezett. Tömör Gyuszi bácsi mondta neki: - Gyerek ülj be a csónakba és fújjál valamit. Azóta átadta a stafétát a fiának és sok éve már ő fújja."

dka.jpg

A csónakfelvonulások hagyománya a mai napig él. Most "hagyományteremtő szándékkal" hajófelvonulást hirdetnek - mi jobban szeretnénk, ha a környezetkímélés szempontja miatt is maradnánk az emberi erővel meghajtott járműveknél...

Dunakanyarkult Egyesület az egymeder csoport tagja, amely azért jött létre, hogy segítse egy mederbe terelni azon törekvéseket, amelyek a Dunakanyar fenntartható fejlődését tűzték ki célul. Legyen szó környezetvédelemről vagy fenntartható turizmusról. 

Szívesen megrendeznénk szezonindításként egy evezős hagyományőrző találkozót!

Kedves Olvasó!

Köszönöm, hogy érdeklődött a Dunakanyar kultúr- és helytörténete iránt!

Küldetésemnek tartom, hogy bemutassam ezt a szívemhez közel álló helyet...

A blogposzt önkéntes munkával jött létre, aminek folytatását itt támogathatja:

Fábián Erika OTP Bank 11773119-15463812 (Adomány megjegyzéssel)

Szeretettel várom sétáimon is: https://seta.dunakanyarkult.hu/

 

 

 

 

 

Címkék: Verőce Zebegény
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr8316576060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
DUNAKANYARKULT /Nem tartozik a hasonnevű egyesülethez!/ Fábián Erika 06-70-3129308
süti beállítások módosítása