Dunakanyarkult

2021. május 03. 17:05 - fabiane

Csónakdák, uszodák, csúszdák és egyéb vízi attrakciók a Dunakanyarban

 

 

uszo.jpg

Magyar Nemzet, 1901 � Nagymarosról kis éllel írnak, Kismarost degradálják... Verőcét dícsérik - az utolsó megjegyzés azonban kellőképpen durva!
Remélem, most már nem ez a szint az újságirásban! Amúgy épp eaz ilyen cikkek miatt elkélne a belső nézőpontú útikönyv - mi mondjuk el, amit szeretnénk közölni magunkról - őslakosok és betelepülők együtt!

 

uszoda.jpg

esztu.jpg

Amikor az uszodát elviszi a víz - Esztergom 1896. június 14
"Az úszó uszoda.
Pénteken délután a szigeten sétálók érdekes jelenetnek voltak tanúi. A megáradt kis-Duna hömpölygő vize ugyanis a Korányi-féle uszoda láncait elszakítván, mint valami dióhéjat, ugy vitte a rabláncairól fölszabadított uszodát. Az uszodában épen akkor lubickoló közvitéz hadfiak megrettenve a nem várt dunai mozgósítástól, lélekjelenlétöket mint hadfiakhoz illik, nem vesztették el. mert az uszó alkotmányt az új vashidnál szerencsésen elfogták és diadalmasan húzták vissza a régi helyére."
Hova úszott az uszoda a nógrádverőcei kikötőből? - Váci Hirlap, 1907 �
"Elúszott uszoda. A nógrádverőceieknek múlt héten az volt a szenzációjuk, hogy elúszott egy viharos éjszakán a felállításban levő uszodájuk. Lengyel Mór volt az uszoda gazdája, a ki szomorúan nézte néhány napig a vizen igazán hült helyét vízi alkotmányának. Ámde arca örömet mutatott, mert hirt vittek neki, hogy Vácnál kifogták az uszodát. Rögtön lejött Vácra és azt a két embert, ki a nyári vízi alkalmatosságot kifogta, de a rendőrségnek nem jelentette, ő jelentette fel a bíróságnál." Vácon tényleg volt hajóuszoda - lehet, hogy a miénk...

pr.jpg

Visegrádi csónakház, 1942 (Fortepan/Preisich család)

 

Kettős Tamás gondolatait idézzük Kulturtáj című kondepciójából:

A Dunakanyar utoljára a 19. század és a 20. század elején mutatott olyan összképet, amely építészeti és élet-stílusában is messze egységesebbnek tűnik, mint a mai kép; mintha egy közös Képet látva alkottak volna életformát kép-viselői, akár tudva tudtak erről, akár tudattalanul mívelték volna ezt el.

oh_1.jpg

Nógrádverőce, Dunapart,strand - öltözőkabin hajó 1920. körül (Daróczi János saját gyűjteményi fotója)

  

dv_1.jpg

Bécs, 1909 

nst.png

nmcs.jpg

 Nagymaros, 1935 (Fortepan, Gara Andor)

ujsag.png

 

vi.jpgtp.jpg

tv1906.jpg

nagym_1.jpg

Nagymarosi csónakház, 60-as évek

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakanyarkult.blog.hu/api/trackback/id/tr7816476216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dunakanyarkult
süti beállítások módosítása